2021. február 26., Edina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vizet mindenkinek!

Vizet mindenkinek! – 2019-ben ez a víz világnapjának a mottója. A szokásokhoz hűen a program célja ezúttal is az, hogy felhívja a figyelmet az édesvízkészletek, a kulcsfontosságú vizesélőhelyek és a tiszta ivóvíz védelmére.

Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója az M1 Kék bolygó című műsorában beszélt arról, hogy mennyire fontos a vizesélőhelyek védelme a Duna, valamint az összes magyarországi természetes víz esetében.

Szakértői becslések szerint az elmúlt száz évben, főként az emberi tevékenységek következtében, az európai vizesélőhelyek mintegy kétharmada elpusztult – erről korábban itt írtunk bővebben.

Tovatűnő tavak Fotó: Pixabay

Drasztikusan csökkent a vízzel borított területek nagysága

„Magyarországon a folyószabályozások előtt több mint 21 ezer négyzetkilométer vizesélőhelyünk, víz borította területünk volt, mára 637 négyzetkilométer maradt” – mondta Sipos Katalin. Mint kiderült, az egykori vízszabályozások, bár számos szempontból még ma is rendkívül hasznosak, természetvédelmi kihívást jelentenek a szakembereknek.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója szerint érdekes szituáció alakult ki Magyarországon, mert a természeti területek benne maradtak az árvízvédelmi töltések között, ugyanakkor az árvízvédelmi terület feladata más lenne. A területek összehangolásával azonban többet kellene foglalkozni, hiszen megfigyelhető, hogy az árvizek szintje évről évre nő, ennek elsődleges oka a nem megfelelő területhasználat.

Tavaly novemberben rendkívül alacsony volt a Duna vízállása Fotó: MTI/Kovács Tamás

Fontos a vízminőség

A természetes vizeink esetében a vízminőség kérdése legalább annyira fontos, mint az élőhelyvédelem, a szabályozás vagy a vízszint. A Balatonban két tényező jelentősen javította a vízminőséget. Az egyik, hogy megépült a kis-balatoni védőrendszer, ami nem engedi a felszíni vizek terhelését közvetlenül a Balatonba. A másik, hogy a főigazgatóság kezdeményezte a magasabb vízszintek tartását – emelte ki a főigazgató.

Az, hogy ezeknek a vizeinknek a vízminősége jó, nem jelenti azt, hogy ökológiai szempontból is jó állapotban lennének.

Sipos Katalin elmondta, hogy Magyarország vonatkozásában a legutóbbi felmérés azt mutatta, hogy az összes víztestnek körülbelül kilenc százaléka jó állapotú, harminc százalék elfogadható állapotú, míg az összes többi rossz, kedvezőtlen vagy romló tendenciát mutat.

  • Az ENSZ közgyűlésének kezdeményezésére 1993 óta március 22. a víz világnapja.
Neked ajánljuk
A rekordhideg miatt már a vízellátás is akadozik az USA-ban Árvíz okoz fennakadásokat Borsodban Ameddig a szem ellát, szemétben úszik a Potpecko-tó Madárodúkat kapnak óvodák a Zöld Dunakanyar Program részeként Nem csak a klímaváltozás hozhat extrém időjárást
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam