2021. március 6., Inez, Leonóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ferenc pápa: az emberek élete és méltósága a tét

A vízhez való hozzáférés alapvető emberi jog, amelyet tiszteletben kell tartani, mert az emberek élete és méltósága a tét – március 22-én, a víz világnapján ezt az üzenetet fogalmazta meg Ferenc pápa.

A tiszta, iható ivóvíz egyre komolyabb problémát jelent. Elég csak arra gondolni, hogy a négymillió lakosú Fokvárosban vészesen közeledik a nulladik nap, amikor is elzárják a csapokat, de komoly vízhiány alakulhat ki Angliában is 2050-re, amennyiben lakói nem változtatnak vízhasználati szokásaikon. Nemrégiben ráadásul megjelent egy lista azokról a világvárosokról, amelyek Fokváros sorsára juthatnak. 

A probléma súlyosságát jól példázza, hogy a  víz világnapján Ferenc pápa is felszólalt – üzenetében a „Vizet mindenkinek: senkit ne hagyjunk hátra” témával foglalkozik.

A Szentatya tweetjében ekképpen fogalmazott: 

Adjunk hálát Istennek „Víz húgunkért”, ezért az egyszerű és értékes elemért, és törekedjünk arra, hogy mindenki számára hozzáférhetővé tegyük.

Szárazság Indiában Fotó: Wikimedia

A szárazság a Föld újabb és újabb régióira terjed ki. E régiókban a lakosság egyre inkább szenved a fogyasztásra alkalmas vízforrások hiánya miatt. Senkit ne hagyjunk hátra! – kéri a pápa, kiemelve: a fiatal nemzedékeket a vízzel való törődésre kell nevelni. Ennek tudatosítása prioritás kell, hogy legyen egy olyan világban, amelyben mindent kiselejtezünk, leértékelünk és ahol nem értjük meg a rendelkezésünkre álló erőforrások jelentőségét – mutat rá üzenetében a Szentatya, hozzátéve: a fiatal nemzedékek, a Föld minden lakójával együtt, arra kaptak meghívást, hogy értékeljék és védelmezzék a vizet. Ez a feladat azzal kezdődik, hogy tudatára ébredünk:

vannak olyan emberek, akik elszenvedik a klímaváltozás elkerülhetetlen következményeit, és vannak olyanok, akik a víz szennyezése következtében válnak áldozatokká.

A következő nemzedékeket a Föld erőforrásainak értékelésére és szeretetére kell tanítani.

Fokváros is nagy bajban van Fotó: Flickr

Mindannyian a jövő építői vagyunk – emlékeztet Ferenc pápa, aki olyan tervek kidolgozását szorgalmazza, amelyek hosszú távú vízprojekteket is magukba foglalnak. 

Ez az elkötelezettség vezet majd el oda – mutat rá –, hogy átalakuljon az a szemlélet, amely a vizet pusztán árucikknek tekinti, amelyet kizárólag a piac törvényei szabályoznak.

Neked ajánljuk
A rekordhideg miatt már a vízellátás is akadozik az USA-ban Millióknak biztosít tiszta ivóvizet egy Afganisztánban épülő gát Nagy mennyiségű gyógyszerrel szennyeztek egy víztározót Érvényesült a felelősség elve: fizetnie kell a Szamost elszennyező cégnek 2050-re a körforgásos gazdaság kulcsszereplője lenne a MOL
Tovább a forrásra: vaticannews.va
Vissza
Hírfolyam