2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több százezer ember maradt víz nélkül Afrika déli részén

Az Idai ciklon pusztítása után még tartanak a mentési munkálatok Malawiban, Zimbabwében és Mozambikban. Eddig több mint 700 halálos áldozata volt a természeti csapásnak, és mintegy 600 ezer embernek kellett elhagynia a lakhelyét. A legnagyobb problémát most az ivóvíz hiánya jelenti.

Legalább 3 millió embert érintett az Idai ciklon, mely súlyos árvizeket okozott és számos lakóházat is megrongált – közölte az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA).

A ciklon által sújtott térségben tevékenykedő segélyszervezetek közlése szerint

az elmúlt tíz napban a legnagyobb kihívást a tiszta ivóvízhez való hozzáférés jelentette,

mivel Délkelet-Afrikában a ciklon által érintett területek egy része még mindig víz alatt van.

„Az áradások visszahúzódásával több százezer embernek továbbra sem áll rendelkezésére ivóvíz, menedék és egészségügyi ellátás. Most látjuk igazán a katasztrófa valódi következményeit” – közölte a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFCR) főtitkára, Elhadj As Sy.

Élelmiszersegélyért állnak sorban az otthonukat elhagyni kényszerült emberek  Fotó: MTI/EPA/LUSA/Tiago Petinga

A Welthungerhilfe segélyszervezet a katasztrófa érintette térségben klórtablettát, szappant és egyéb higiéniai termékeket oszt, valamint kutakat hoz rendbe, hogy így segítsenek a kolera és a malária kitörésének megelőzésében.

A szervezet főtitkára, Mathias Mogge elmondta:

a következő napokban újabb heves esőzések várhatók,

főleg Mozambikban és Malawiban; sok terület még mindig el van vágva a világtól, így nem lehet megbecsülni a pusztítás teljes mértékét.

Rengeteg gyerek maradt árván Fotó: MTI/AP/Themba Hadebe

A World Vision nemzetközi segélyszervezet hozzátette, hogy a ciklon okozta ítéletidő több mint egymillió gyereket érintett: vannak, akik szüleiket elvesztették, másokat elválasztottak szüleiktől.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam