2021. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

2050-re ötmilliárd ember szenvedhet a vízhiánytól

Vajon lesz megfelelő mennyiségű tiszta édesvíz az emberiség hosszú távú fennmaradásához? A vízháborúkról már nemcsak sci-fi regényekben olvashatunk, hanem biztonságpolitikai szakértők publikációiban is. A becslések szerint ugyanis 2050-re ötmilliárd embert érinthet a vízválság.

„A Földön 2,1 milliárd ember nem jut elegendő tiszta vízhez. Minden percben meghal egy újszülött a tiszta víz és a nem higiénikus környezet miatt. Minden második percben egy öt év alatti gyermek is életét veszti olyan betegségben, amelyet a piszkos víz fogyasztása okozott” – idézi a Water Aid segélyszervezet ijesztő statisztikáit a Magyar Nemzet. 

Európa a világ vízzel legjobban ellátott régióinak egyike, így nehéz elképzelnünk, hogy a Föld más részein ez egyáltalán nem természetes; pedig a probléma kontinensünket sem kíméli.

Londont már a világ a vízhiánynak leginkább kitett nyolc városa közé sorolják az előrejelzések. Hogy valójában mivel gazdálkodhatunk, azt több tényező is befolyásolja: a lakosság növekedő száma mellett a víztisztaság, az újrahasznosítás mértéke és persze az egyre fejlődő technológiák is. Bolygónk legnagyobb részét víz borítja, ám a felszíni vizek 96 és fél százalékát az óceánok teszik ki, az édesvíz aránya mindössze három százalék. Az édesvízkészleteknek döntő részét – mintegy 68,7 százalékát – pedig jéghegyek, gleccserek, illetve hóréteg rejti magában, a talajban csak harminc százaléka található.

Szakértők kiemelik, bár minden felnőtt embernek naponta másfél-két és fél liter tiszta vízre van szüksége, a vízfelhasználásunk döntő részét nem az egyéni fogyasztás, hanem a termelés teszi ki. 

Komoly problémát okoz a vízhiány Fotó: Pixabay

Az elmúlt 150 évben a Föld népessége közel megtízszereződött, a mai 7,6 milliárd fő 2050-re elérheti a 9,8 mil­liárdot. De sokan vitatják ennek mértékét, egyrészt az olyan kiszámíthatatlan tényezők miatt, mint a háborúk, járványok vagy természeti katasztrófák, másrészt a nyugatias életmód és demográfia átvételének mértéke is vitatott.

Rémisztő tény, hogy

az ENSZ becslése szerint 2050-re ötmilliárd ember nem jut majd megfelelő ivóvízhez, ami a Föld népességének felét jelenti majd.

A világszervezet előrejelzése szerint ráadásul a népességrobbanás a világ leginkább vízhiányos régióiban várható; a Világbank elemzése pedig azt predesztinálja, hogy 143 millióra nőhet a klímamenekültek száma.

Neked ajánljuk
Tömegek vízellátását veszélyezteti a Jemennél szivárgó olajszállító Mit művel vajon a vízzel a vízmű? – Nyílt napok a DRV-nél Három év alatt harminc százalékkal csökkent a koalák száma Csomagolás újrahasznosításra tervezve Az ausztrál tengerpartokon felhalmozódó szemét túlnyomó része műanyag
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam