2020. június 5., Fatime
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jobban kell félni a szennyvíztől, mint a fegyverektől

A hosszan tartó konfliktusok idején a 15 év alatti gyerekek esetében háromszor nagyobb a kockázata a szennyezett vízre visszavezethető hasmenés vagy más betegség okozta haláleseteknek, mint azokénak, amelyeket közvetlen fegyveres veszély okoz – derült ki az UNICEF jelentéséből. 

Az UNICEF jelentése 16 országban, köztük Szíriában, Jemenben, Dél-Szudánban, Nigériában és Ukrajnában vizsgálta a gyerekhalandóságot. A segélyszervezet felszólította a konfliktusokban résztvevőket, hogy védjék a gyerekeket, és hagyjanak fel a civil infrastruktúrát, például vízerőműveket, iskolákat vagy kórházakat érintő támadásokkal.

Mint kiderült,

csaknem hússzor nagyobb az esélye annak, hogy az öt év alatti gyerekek víz okozta hasmenéses betegség miatt haljanak meg, mint hogy közvetlen harci cselekmény következtében.

A jemeni polgárháború az UNICEF szerint az elmúlt évtizedekben tapasztalt legnagyobb kolerajárványhoz vezetett. A Közel- és Közép-Keleten ráadásul sok ország szenved krónikus vízhiánytól – köztük Jordánia, mely több százezer polgárháborús menekültet fogadott be Szíriából.

A szennyezett víz halálosabb veszélyt jelent, mint a fegyverek Fotó: UNICEF SOUTH SUDAN/NINA DEVRIES

Az UNICEF szakemberei segítenek a vízellátó rendszerek megjavításában, tiszta vizet szállítanak távoli területekre vagy menekülttáborokba, latrinákat alakítanak ki és a higiénia alapjait oktatják családoknak. 2018-ban az ENSZ gyermeksegélyezési szervezete több mint 35 millió, veszélyhelyzetben lévő emberhez juttatott el tiszta vizet.

Neked ajánljuk
Több mint 35 milliárd liter szennyvizet engedett a tengerbe Koppenhága 69-féle, de csekély mértékű gyógyszermaradvány a Balatonban Magyar sztárokkal közösen segít az UNICEF Füstbe ment egy rossz szokás A pálmaolaj vagy a betiltása a kevésbé fenntartható?
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam