2021. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Eltűnt a lillafüredi vízesés

Az aszályos, csapadékhiányos időszak miatt teljesen kiszáradt a lillafüredi vízesés. A problémát ráadásul tetézi, hogy középtávon sem várható esőzés. 

Az elmúlt hetekben az átlagosnál magasabb léghőmérsékletek jellemezték Közép-Európa időjárását, ugyanakkor ezt a meleg időszakot több kisebb lehűlés szakította meg, ráadásul a lehullott csapadék mennyisége jelentősen elmaradt az átlagostól. 

A száraz időben a talajok felső rétegeinek víztartalma fokozatosan csökkent, míg az alsóbb rétegek nedvességtartalma csak kisebb mértékben változott.

Az aszályos időszaknak sok következménye van; ezek egyike, hogy eltűnt a víz a lillafüredi vízesésből.

Teljesen száraz a lillafüredi vízesés medre Fotó:Borsod Online/Kozma István

„A mezőgazdasági területeink alig két százalékán van kiépített vízpótló öntözés, így az élelmiszer-termelésünkhöz szükséges víz mennyiségét szinte csak a csapadék mennyisége határozza meg. A talajnak nagy a szerepe a szélsőséges vízháztartási helyzetek kockázatának csökkentésében és káros következményeinek mérséklésében. Egy jó minőségű talaj pufferközegként üzemel, ami belvízveszélyben vizet tud befogadni, aszály idejére vizet tud raktározni, hiszen a felső 1 méterben a lehulló átlagos csapadékmennyiség közel kétharmada tárolódik. Ezért a talajban történő víztározás lehetőségének kihasználása mára szinte létkérdéssé vált” – idézte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát a Borsod Online

Neked ajánljuk
Árvíz Szerbiában 6500 liter olajszármazékot szállítottak el a szigetszentmiklósi szennyezés helyszínéről Az Időkép 10 leglátványosabb webkamera-felvétele 2020-ból (videó) A zöldülés útján a hazai távhőszolgáltatás Új napelemek segítik a Nemzetközi Űrállomás munkáját
Tovább a forrásra: boon.hu
Vissza
Hírfolyam