2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ön tudja, hogy mi a hidrológiai James Bond-arány?

A Föld vízkészletének csupán 0,007 százaléka van felszínen, vagyis könnyen elérhető, nem túl szennyezett és majdnem azonnal használható. Ezt hívják úgy, hogy hidrológiai James Bond-arány – mondta Kőrösi Csaba, aki a magyarországi vízhiányról is beszélt a víz világnapján. 

Körisi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője, az M1-nek adott interjújában beszélt arról, hogy szerinte Magyarországon biztosított a lakosság vízellátása, és ebben jelentős tartalékok állnak rendelkezésre, ugyanakkor például a mezőgazdaságban előfordul vízhiány.

„Két évvel ezelőtt egy háromhetes aszály több mint 100 milliárd forintos kárt hagyott maga után. A Homokhátság régióban például évente 10-15 centiméterrel csökken a talajvíz szintje, ha nem tesznek valamit, akkor ez a régió 15-20 éven belül el fog sivatagosodni” – mondta.

A Föld vízkészletének csupán 0,007 százaléka van felszínen Fotó: Pixabay

„Tehát van vízhiány Magyarországon, és a spórolásnak szükséges, hogy helye legyen”

– hangsúlyozta az igazgató, hozzátéve, mivel a víz előállításához energia kell, aki „kidobja” a vizet, tehát nem spórol vele, az az energiát is kidobja.

Ráadásul Magyarországon is jelentős problémát okoz a szennyezés, és – az igazgató szerint – ebben az esetben szem előtt kell tartani, hogy egyetlen csepp olaj akár ezer liter vizet is fogyasztásra alkalmatlanná tehet.

Neked ajánljuk
A Puli Holdi Vízszimatoló meggyőzte a NASA szakembereit A legszegényebb városlakókat sújtja majd a leginkább a szárazság Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája?
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam