2021. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Súlyos következményekkel járhat az északi-sarki felmelegedés

A Wyomingi Egyetem kutatói szerint ma is hasonló változások történhetnek, mint 10 ezer évvel ezelőtt, amikor a sarkvidék felmelegedésnek indult a jégkorszak után: az éghajlatváltozás gyengíti a pólusok közötti hőmérsékleti különbségeket. Emiatt hosszú ideig tartó aszály is kialakulhat. 

Az elemzésünk azt mutatja, hogy amikor az Északi-sark hőmérséklete tartósan melegszik, akkor a széláramlatok gyengülnek – mondta Bryan Shuman, a Wyomingi Egyetem Földtani és Geofizikai Tanszék professzora, a Nature tudományos magazinban frissen publikált tanulmány egyik szerzője. – A sarkvidéki és a trópusi hőmérsékleti különbség azonban kevésbé meredek: a változás kevesebb csapadékot eredményezett a szélességi fokokban.

A kutatók globális megközelítést alkalmaztak, és figyelembe vettek számos, a történelem során bekövetkezett, szárazsággal járó hőmérsékleti változást. Shuman szerint a hőmérséklet a korábbi évezredekhez hasonló módon változik a mai napig.

Jelenleg az északi területeken a hőmérséklet a globális átlag kétszeresére emelkedhet, ez azonban csökkenti az egyenlítői pólus hőmérsékletét a korai-középső holocén periódushoz hasonló értékekre.

Az Északi-sark olvadása és az aszály közti kapcsolatot vizsgálták Fotó: Pexels

A geológiai bizonyítékok felhasználásával végzett kutatás segített megbecsülni azt is, hogy mennyi száraz periódus következhetett be az elmúlt tízezer évben – tette hozzá Shuman, aki kollégáival együtt több tavat is tanulmányozott Wyoming területén, amelyek természetes módon „őrzik meg” a nedves és száraz időszakokra vonatkozó bizonyítékokat. 

A kutatók az elemzések után arra jutottak, hogy az elmúlt több ezer év alatt számos, korábban nagy kiterjedésű tó kiszáradt, és a helyüket azóta homokdűnék foglalták el. Shuman szerint a keleti part 10 ezer évvel ezelőtt pont olyan lehetett, mint a folyamatosan szárazsággal sújtott Nagy Síkság.

Neked ajánljuk
Kutatócsoport tanulmányozza a világ egyik legnagyobb jéghegyét Kutatócsoport tanulmányozza a világ egyik legnagyobb jéghegyét A metánkibocsátás vizsgálatával támogatja a klímavédelmi erőfeszítéseket a SpaceX Új, ingyenes platform segíti a természettudományos tárgyak oktatását Közel 41 000 ételcsomag kerülhetett szétosztásra
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam