2019. december 8., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Évente 17 millió nő szül olyan kórházban, ahol még kézmosásra sincs lehetőség

Egy, a WHO és az UNICEF által összeállított dokumentumból kiderült, hogy a világ egészségügyi intézményeinek negyede nem rendelkezik tiszta ivóvízellátással, ötből egy kórházban pedig még mellékhelyiség sincs. A probléma mintegy kétmilliárd embert érint. 

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO vezetője a jelentés bemutatásánál így próbálta meg felrázni a nyilvánosságot:

„Csak képzeljék el, hogy olyan klinikán kell szülni, vagy a beteg gyermekét kezeltetnie valakinek, ahol nincs tiszta víz, WC, illetve kézmosási lehetőség (...) Ez a mindennapos valóság több millió ember számára.”

A sokkoló jelentésből egyebek mellett az is kiderült, hogy évente 17 millió nő kénytelen szülni ilyen körülmények között, amely egymillió halálozáshoz, illetve a páciensek 15 százalékának megfertőződéséhez vezet.

Évente 17 millió nő szül olyan helyen, ahol még kezet sem lehet mosni Fotó: Pixabay

A világszervezet két ügynöksége 125 országban végzett adatgyűjtés alapján megállapította azt is, hogy

a világ egészségügyi létesítményei hatodában még a kézmosásra sincs megfelelő lehetőség.

A helyzet a nyugat-afrikai országokban a legsúlyosabb, ahol a klinikáknak csak 55 százaléka csatlakozik a csatornahálózathoz; a világon pedig mintegy 900 millió ember él olyan térségben, ahol a helyi egészségügyi központokban egyáltalán nincs ivóvízellátás, vagy a víz potenciálisan szennyezett.

Az ENSZ-ügynökségek figyelmeztettek: a jó vízellátás és csatornaszolgáltatás kulcsfontosságú a világ egyik legnagyobb egészségügyi fenyegetésének, a gyógyszerrezisztens kórokozók elterjedésének meggátolásában.

Neked ajánljuk
Így fejlődött a vízügyek kezelése az elmúlt évtizedekben Teljesen megváltozott a kenyaiak élete, amióta helyben van ivóvizük WHO: a klímaváltozásnak jelentős egészségkárosító hatása van Hamburgban nem humbug a klímavédelem Wizz Air: ki kell tiltani a business osztályt a rövid távú légi közlekedésből
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam