2019. június 26., János, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rengeteg vizet rejthet a Mars

A NASA kutatói szerint rengeteg víz lehet a Marson, a talaj mélyén. A szakértők úgy vélik, hogy a bolygó felszínén szezonálisan megjelenő sötét csíkokat a mélyből szivárgó folyadék idézi elő.

Essam Heggy, a NASA munkatársa és a csapat tagja szerint a Maroson látható sötét csíkokat a mélyben lévő, nyomás alatt lévő talajvíz hozhatja létre.

A kutatók tanulmányukban azt írják, hogy

a vonalak forrása 750 méterrel a felszín alatt lehet.

Abotalib Z. Abotalib, a Dél-kaliforniai Egyetem kutatója és csapata a Mars Reconnaissance Orbiter- (MRO) felvételeit elemezték. Az űrszonda 2011-ben mutatta ki először a sötét csíkokat. A szakértők kifejezetten a Valles Marineris nevű kanyonrendszerre, illetve azokra a kráterekre koncentráltak, ahol a vonalak időnként kirajzolódnak.

Rengeteg víz lehet a Marson Fotó: NASA/JPL/University of Arizona

Az elemzések során összefüggést mutattak ki a tektonikus és becsapódásokhoz köthető repedések, illetve a csíkok megjelenése között. Az efféle formációk a Földön elősegíthetik a talajban lévő víz kiszivárgását.

A kutatók a felszíni hőáramlásokat is modellezték, illetve felmérték a földi sivatagok talajvizének mozgását. Az elemzést követően arra jutottak, hogy a Mars mélyén nagy mennyiségű folyadék lehet – ez pedig a vonalak szezonális megjelenésére is magyarázatot adhat.

Neked ajánljuk
Katasztrófa Aradon: mindent elmosott a víz Most történik: Indiában százával evakuálják a falvakat a hőség és a vízhiány miatt Ami nem táplál, csak etet… – Interjú Dr. Bardócz Zsuzsannával Ázsia is beszáll a műanyagszennyezés elleni harcba Ha péntek, akkor klímatüntetés
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam