2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lassan búcsút inthetünk az Alpok gleccsereinek is

A klímaváltozás miatt az Alpok gleccserei 2017 és 2050 között elveszítik tömegük felét, 2100-ra pedig az Alpok legnagyobb része jégmentes lehet, csak egy-két magasan fekvő elszigetelt jégfolt marad – mutattak rá svájci kutatók legfrissebb tanulmányukban. A katasztrófát már nem lehet elkerülni.

Az ember által előidézett klímaváltozás miatt a hegylánc négyezer gleccseréből a jégtömeg fele eltűnik 2050-re, függetlenül attól, hogy mennyivel csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása.

A következő ötven évben pedig – még ha nullára is csökken a szén-dioxid-kibocsátás – a megmaradt jég kétharmada elolvad. Ha azonban a jelen mértékben folytatódik az emisszió, a század végére szinte eltűnnek a gleccserek az Alpokból – mutattak rá a zürichi Műszaki Egyetem és a svájci Erdő-, Hó- és Vidékkutató Intézet szakemberei.

A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy

a gleccserek eltűnése óriási hatással lesz a térség vízkészleteire, a mezőgazdaságra, a vízgazdálkodásra, a környezetre és az idegenforgalomra.

Az Alpok gleccsereinek fele eltűnik 2050-re Fotó: Wikimedia

A tanulmány külön kitér arra, hogy az Alpok gleccsereinek tömege mintegy 100 köbkilométer volt 2017-ben. A kutatók megállapították, hogy ha sikerül a globális felmelegedést az iparosodás előtti időszakhoz képest 2 Celsius-fok alatt tartani az évszázad végéig, akkor az Alpok gleccsereinek tömege 37 köbkilométerre csökken 2100-ra.  5 Celsius-fokos hőmérsékletnövekedés esetében az Alpok legnagyobb része jégmentes lesz – magyarázta Matthias Huss, az ETH kutatója.

Neked ajánljuk
Csak kevés ország készült fel a vízválságra Idén már nem olvad tovább az északi-sarki jég Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 50-es évek óta A tájpolitikák fontosságára hívja fel a figyelmet a táj nemzetközi napja Mennyi víz van a Földön? (videó)
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam