2020. július 12., Dalma, Izabella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megelőzni a vízválságot – ismét Budapest lesz a víz fővárosa

A vízválság a témája az év legfontosabb hazai diplomáciai eseményének, az október 15–17. között megrendezésre kerülő Budapesti Víz Világtalálkozónak. A vízhiány és a vízkészletek súlyos szennyezése ugyanis sok százmillió embert fenyeget – a katasztrófa megelőzése mindannyiunk feladata és felelőssége.

Hat hónap múlva ismét Budapest lesz a víz fővárosa: a megrendezésre kerülő Budapesti Víz Világtalálkozóra (Budapest Water Summit 2019) közel kétezer résztvevőt várnak a világ minden részéről, október 15–17. között a Millenárisra. Az esemény fővédnöke Áder János köztársasági elnök lesz. 

Míg a 20. században a fosszilis energiakészletek csökkenése tűnt a legnagyobb problémának, addig mára az egész világ számára a Föld vízkészletének védelme válik mindinkább aktuálissá és fontossá.  

Ma már a globális vízválság küszöbén vagyunk, hiszen a vízhiány és a vízkészletek súlyos szennyezése sok százmillió ember ellátását veszélyezteti.

Elég csak arra gondolni, hogy az ENSZ becslése szerint 2050-re ötmilliárd ember nem jut majd megfelelő ivóvízhez, ami a Föld népességének felét jelenti majd – erről itt írtunk bővebben. Nemrég pedig az is kiderült, hogy évente mintegy 17 millió nő szül olyan kórházban, ahol még kézmosásra sincs lehetőség – és persze ott van Fokváros példája is, ahol vészesen közeledik a „Day zero”, azaz a nulladik nap, amikor a többmilliós metropoliszban el kell zárni a csapokat. 

Fokváros példája az egész világ számára ébresztőt fújt Fotó: MTI/EPA/Nic Bothma

Elérkezett a cselekvés ideje

A 2013-as és 2016-os rendezvények sikerére építve Magyarország Kormánya idén ismét megrendezi az év egyik legfontosabb hazai diplomáciai eseményét, a Budapesti Víz Világtalálkozót (Budapest Water Summit 2019), amelynek legfőbb témája a globális vízválság megelőzése, illetve ahol ez már nem lehetséges, a hatásokhoz való alkalmazkodás elősegítése lesz.

Az Áder János köztársasági elnök fővédnökségével október 15–17. között megvalósuló találkozó célja, hogy a vízválság megelőzését és a következményekhez való sikeres alkalmazkodást a kevés víz, a sok víz és a szennyezett víz következtében előálló helyzetek mindegyikére alkalmazza, és ezzel hozzájáruljon a globális vízpolitikai folyamatok alakításához.

A nemzetközi konferencia meghívottjai között ismét ott vannak a víz, a szanitáció és a fenntartható vízgazdálkodás témaköreivel foglalkozó szakirányú nemzetközi intézmények, továbbá a kormányok, az üzleti, a pénzügyi és a tudományos élet képviselői, ugyanis nem csupán hidrológiai kérdéssel állunk szemben, hanem a helyzet kezelése a társadalmi és gazdasági fejlődés szempontjából is kihívást jelent. A várhatóan mintegy kétezer fős vízdiplomáciai esemény zárásaként – a válság közelségét is érzékeltetve – egy a világ minden kormánya és állampolgára számára követendő felhívás kerül megfogalmazásra.

A nagy vízcsepp a Föld vizének tömegét jelképezi a föld tömegéhez képest. A középső csepp pedig az összes édesvizet, míg a legkisebb a felszíni édesvizek mennyiségét. Ezen osztozunk mindannyian, ezért van szükség a cselekvésre  Fotó: Imagine 

Az előző évekhez képest idén még nagyobb hangsúlyt kap a konferencia részeként megrendezett vízipari szakkiállítás.

A magyar vízipar és víztudomány már a vízválság megelőzésén dolgozik,

és Magyarország a digitális vízgazdálkodás élvonalában van, ezért a kiállításon olyan – kiemelten a hazai – víziparban tevékenykedő cégek, szervezetek mutatkoznak majd be, amelyek versenyképes, innovatív és környezetbarát technológiákkal jelentős szerepet vállalhatnak szerte a világban a vízipari kihívások megoldásában, sőt, a már jelentkező károk csökkentésében is.

A Budapest Water Summit 2019 logója Fotó: BWS

Áder János köztársasági elnök kezdeményezésére, az ENSZ szervezeteivel és a Víz Világ Tanáccsal együttműködve Magyarország kormánya 2013. október 8. és 11. között megrendezte az első Budapesti Víz Világtalálkozót (Budapest Water Summit 2013, BWS 2013). A BWS 2013 záródokumentuma, a „Budapesti Nyilatkozat” kimondta, hogy 2015 után a víznek önálló témaként és célkitűzésként kell szerepelnie a fejlesztéspolitikával kapcsolatos tervezésben. Az esemény jelentős szerepet játszott abban, hogy az ENSZ által 2015-ben elfogadott fenntartható fejlődési keretrendszerben a víz és szanitáció kérdésköre önálló célkitűzésként jelenik meg, így iránytűvé vált a fenntartható fejlődésben és a nemzetközi klímapolitikában.

Pillanatkép a 2016-os Budapesti Víz Világtalálkozó kiállításáról Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A második Budapesti Víz Világtalálkozóra 2016 novemberében került sor, több mint 2200 fő részvételével. A háromnapos rendezvény célja volt, hogy kidolgozza, milyen fordulatra van szükség a fenntartható vízgazdálkodás megvalósításához, sikeresen összekapcsolja a politikai döntéshozatali folyamatokat a tőke, a tudás, a technológia által kínált megoldási lehetőségekkel és a kulcsszerepet játszó civilekkel, azaz konkrét, gyakorlati lépésekkel mozdítsa elő a 21. század legjelentősebb kihívásának megoldását.

Kitűzött célját teljesítve, a konferencia kijelölte az elkövetkezendő 15 év vízpolitikai teendőit, az esemény végén elfogadott javaslatcsomag pedig hozzájárult a vízgazdálkodás által támogatott fenntartható fejlődési fordulat és a klímavédelem egységbe foglalásához, valamint a vízügyi fejlesztések finanszírozása megújításának tervéhez.

A BWS 2016 ajánlásaira támaszkodott az ENSZ főtitkára és a Világbank-csoport elnöke által összehívott Vízügyi Elnöki Testület is. Az eseményen jelen voltak a végrehajtás szempontjából kiemelten fontos finanszírozási szektor szereplői, akik elkötelezték magukat, hogy a következő 5 évben a vizes beruházásokra fordított összeget megduplázzák.

Mindkét esemény hangsúlyos része volt a vízipari szakkiállítás, amelyen – kiemelten a hazai – vízipar területén működő vállalatok, szervezetek voltak jelen. A két világszintű rendezvény így teret adott a magyar vízipar nemzetközi szintű bemutatkozására is, amely ennek köszönhetően jelentős, több százmillió dolláros megrendelésekre tett szert.

Neked ajánljuk
Tudta? Tunéziában emberek százainak biztosít ivóvizet egy magyar találmány Tudta? Tunéziában emberek százainak biztosít ivóvizet egy magyar találmány Ötletek a fenntartható fejlődési célok oktatásához – Tisztességes munka és gazdasági növekedés Rekordméretű műanyagszüret a Csendes-óceánban Közel a valódi önvezető autó?
Forrás: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam