2022. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megelőzni a vízválságot – ismét Budapest lesz a víz fővárosa

A vízválság a témája az év legfontosabb hazai diplomáciai eseményének, az október 15–17. között megrendezésre kerülő Budapesti Víz Világtalálkozónak. A vízhiány és a vízkészletek súlyos szennyezése ugyanis sok százmillió embert fenyeget – a katasztrófa megelőzése mindannyiunk feladata és felelőssége.

Hat hónap múlva ismét Budapest lesz a víz fővárosa: a megrendezésre kerülő Budapesti Víz Világtalálkozóra (Budapest Water Summit 2019) közel kétezer résztvevőt várnak a világ minden részéről, október 15–17. között a Millenárisra. Az esemény fővédnöke Áder János köztársasági elnök lesz. 

Míg a 20. században a fosszilis energiakészletek csökkenése tűnt a legnagyobb problémának, addig mára az egész világ számára a Föld vízkészletének védelme válik mindinkább aktuálissá és fontossá.  

Ma már a globális vízválság küszöbén vagyunk, hiszen a vízhiány és a vízkészletek súlyos szennyezése sok százmillió ember ellátását veszélyezteti.

Elég csak arra gondolni, hogy az ENSZ becslése szerint 2050-re ötmilliárd ember nem jut majd megfelelő ivóvízhez, ami a Föld népességének felét jelenti majd – erről itt írtunk bővebben. Nemrég pedig az is kiderült, hogy évente mintegy 17 millió nő szül olyan kórházban, ahol még kézmosásra sincs lehetőség – és persze ott van Fokváros példája is, ahol vészesen közeledik a „Day zero”, azaz a nulladik nap, amikor a többmilliós metropoliszban el kell zárni a csapokat. 

Fokváros példája az egész világ számára ébresztőt fújt Fotó: MTI/EPA/Nic Bothma

Elérkezett a cselekvés ideje

A 2013-as és 2016-os rendezvények sikerére építve Magyarország Kormánya idén ismét megrendezi az év egyik legfontosabb hazai diplomáciai eseményét, a Budapesti Víz Világtalálkozót (Budapest Water Summit 2019), amelynek legfőbb témája a globális vízválság megelőzése, illetve ahol ez már nem lehetséges, a hatásokhoz való alkalmazkodás elősegítése lesz.

Az Áder János köztársasági elnök fővédnökségével október 15–17. között megvalósuló találkozó célja, hogy a vízválság megelőzését és a következményekhez való sikeres alkalmazkodást a kevés víz, a sok víz és a szennyezett víz következtében előálló helyzetek mindegyikére alkalmazza, és ezzel hozzájáruljon a globális vízpolitikai folyamatok alakításához.

A nemzetközi konferencia meghívottjai között ismét ott vannak a víz, a szanitáció és a fenntartható vízgazdálkodás témaköreivel foglalkozó szakirányú nemzetközi intézmények, továbbá a kormányok, az üzleti, a pénzügyi és a tudományos élet képviselői, ugyanis nem csupán hidrológiai kérdéssel állunk szemben, hanem a helyzet kezelése a társadalmi és gazdasági fejlődés szempontjából is kihívást jelent. A várhatóan mintegy kétezer fős vízdiplomáciai esemény zárásaként – a válság közelségét is érzékeltetve – egy a világ minden kormánya és állampolgára számára követendő felhívás kerül megfogalmazásra.

A nagy vízcsepp a Föld vizének tömegét jelképezi a föld tömegéhez képest. A középső csepp pedig az összes édesvizet, míg a legkisebb a felszíni édesvizek mennyiségét. Ezen osztozunk mindannyian, ezért van szükség a cselekvésre  Fotó: Imagine 

Az előző évekhez képest idén még nagyobb hangsúlyt kap a konferencia részeként megrendezett vízipari szakkiállítás.

A magyar vízipar és víztudomány már a vízválság megelőzésén dolgozik,

és Magyarország a digitális vízgazdálkodás élvonalában van, ezért a kiállításon olyan – kiemelten a hazai – víziparban tevékenykedő cégek, szervezetek mutatkoznak majd be, amelyek versenyképes, innovatív és környezetbarát technológiákkal jelentős szerepet vállalhatnak szerte a világban a vízipari kihívások megoldásában, sőt, a már jelentkező károk csökkentésében is.

A Budapest Water Summit 2019 logója Fotó: BWS

Áder János köztársasági elnök kezdeményezésére, az ENSZ szervezeteivel és a Víz Világ Tanáccsal együttműködve Magyarország kormánya 2013. október 8. és 11. között megrendezte az első Budapesti Víz Világtalálkozót (Budapest Water Summit 2013, BWS 2013). A BWS 2013 záródokumentuma, a „Budapesti Nyilatkozat” kimondta, hogy 2015 után a víznek önálló témaként és célkitűzésként kell szerepelnie a fejlesztéspolitikával kapcsolatos tervezésben. Az esemény jelentős szerepet játszott abban, hogy az ENSZ által 2015-ben elfogadott fenntartható fejlődési keretrendszerben a víz és szanitáció kérdésköre önálló célkitűzésként jelenik meg, így iránytűvé vált a fenntartható fejlődésben és a nemzetközi klímapolitikában.

Pillanatkép a 2016-os Budapesti Víz Világtalálkozó kiállításáról Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A második Budapesti Víz Világtalálkozóra 2016 novemberében került sor, több mint 2200 fő részvételével. A háromnapos rendezvény célja volt, hogy kidolgozza, milyen fordulatra van szükség a fenntartható vízgazdálkodás megvalósításához, sikeresen összekapcsolja a politikai döntéshozatali folyamatokat a tőke, a tudás, a technológia által kínált megoldási lehetőségekkel és a kulcsszerepet játszó civilekkel, azaz konkrét, gyakorlati lépésekkel mozdítsa elő a 21. század legjelentősebb kihívásának megoldását.

Kitűzött célját teljesítve, a konferencia kijelölte az elkövetkezendő 15 év vízpolitikai teendőit, az esemény végén elfogadott javaslatcsomag pedig hozzájárult a vízgazdálkodás által támogatott fenntartható fejlődési fordulat és a klímavédelem egységbe foglalásához, valamint a vízügyi fejlesztések finanszírozása megújításának tervéhez.

A BWS 2016 ajánlásaira támaszkodott az ENSZ főtitkára és a Világbank-csoport elnöke által összehívott Vízügyi Elnöki Testület is. Az eseményen jelen voltak a végrehajtás szempontjából kiemelten fontos finanszírozási szektor szereplői, akik elkötelezték magukat, hogy a következő 5 évben a vizes beruházásokra fordított összeget megduplázzák.

Mindkét esemény hangsúlyos része volt a vízipari szakkiállítás, amelyen – kiemelten a hazai – vízipar területén működő vállalatok, szervezetek voltak jelen. A két világszintű rendezvény így teret adott a magyar vízipar nemzetközi szintű bemutatkozására is, amely ennek köszönhetően jelentős, több százmillió dolláros megrendelésekre tett szert.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam