2021. június 21., Alajos, Leila
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ez már nem játék: az alaszkai folyók is megsínylik a klímaváltozást

Újabb intő jel érkezett arra vonatkozóan, hogy ideje komolyan vennünk a globális felmelegedést. A Tanana folyó olvadásának időpontjáról először 102 éve kötöttek fogadásokat a helyi vasútépítő munkások – azóta sohasem fordult még elő, hogy már ilyen korán, április közepén megolvadjon a jég. 

A hétvégén a Tanana folyó hagyományos, jégolvadási fogadójátéka is lezárult, miután annak jege is felengedett: az ehhez szükséges hagyományosan felállított faállvány már vasárnapra virradóra beleesett a vízbe.

A korábbi rekordot 1940-ben és 1998-ban jegyezték fel, amikor április 20-án olvadt meg a jég.

A játékban való részvételhez 2,5 dollárért lehetett jegyet venni, és megjósolni az olvadás idejét.

Alaszka többi jelentős folyóján szintén megindult az olvadás, holott ilyentájt még általában azok is be vannak fagyva. A Kuskokwim folyó Bethelnél már április 12-én kiszabadult a jég alól, ami szintén rekordnak számít, mivel az eddigi legkorábbi olvadás 2016. április 20-án következett be a folyón a 92 évre visszatekintő feljegyzések alapján.

A Tanana-folyó Fotó: Wikimedia

A Tanana és a Kuskokwim olvadásával kapcsolatos feljegyzések azt mutatják, hogy a hatvanas évek óta átlagosan egy héttel korábban indul be rajtuk az olvadás. Idén a jég rekordkorai eltűnése a szokatlanul meleg tél következménye volt.

Brian Brettschneider, az Alaszkai Egyetem fairbanksi Nemzetközi Északi-sarki Kutatóközpontjának klímakutatója szerint a korai jégolvadás az alaszkai klíma hosszú távú változását jelzi. „Csak egy újabb jelzés arról, hogyan melegszik fel Alaszka” – mondta. A korai olvadásnak súlyos következményei vannak a térségben élőkre nézve, akik az úttalan vidéken a befagyott folyók jegét használják a közlekedéshez.

„Ha nem tudunk a folyón utazni a szánokkal, teljesen a légi közlekedésre kell hagyatkoznunk, ami nagyon drága” – mutatott rá Mark Leary, a helyi jupik törzs tanácsának tagja.

A korai olvadás a környéken élők élelemhez jutását is megnehezíti, mivel a jupik főleg halat, vadat és növényeket esznek.

„Rendesen még a jéghorgászat szezonjának a csúcsán tartanánk, és motoros szánnal lehetne vadászni a költöző madarakra. Ehelyett már ilyen korán elő kell venniük a csónakokat a falusiaknak” – mondta Leary.

Neked ajánljuk
Közel a pont, amikor már nem fogjuk tudni visszafordítani Grönland olvadását Tengerszint-emelkedés: Kínának fel kell készülnie partvonalának védelmére A pusztulás szépsége: szökőárszerű hullámok, jéghegyek összeomlása (videó) Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam