2020. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Porzanak a hazai szikes-tavak

Magyarországot sem kíméli a klímaváltozás. A  Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei csoportja Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy a globális felmelegedés miatt a hazai szikes tavak közül több is teljesen kiszáradt. 

„A klímaváltozás lassan a laikusok számára is kezdi éreztetni hatásait. Az extrémen száraz időszak extrém jelenségeket produkál” – írta Facebook-oldalán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei csoportja, hozzátéve, hogy a Büdös-szék nevű szikes tó alkalmasint kiszárad, mert ez a szikes tavak sajátja;  8 évente augusztus végére elpárolog belőle minden víz.

Ahol ilyenkor madarak tömegeinek kellene költenie, most üres és poros Fotó: Facebook/MME Csongrád megye

A szervezet kiemelte, hogy hasonló esetek korábban is előfordultak, ám az viszont,

hogy csak por legyen a mederben áprilisban, arra lényegében emberemlékezet óta nem volt példa.

A szikes tó, ahol ilyenkor madarak tömegeinek kellene költenie, most üres és poros. Ugyan ez a helyzet a kardoskúti Fehér-tóval, és még számos, a Dél-Alföldön található vizesélőhellyel, írják. A kérdés már csak az – ahogy fogalmaztak –, hogy a csapadékszegény időszak csak kirívó eset, vagy valaminek a kezdete. Nos, valószínűleg ez a valami már elkezdődött.

Neked ajánljuk
Magyarországnak fontos szerepe van a vízválság elleni harcban Sör van, víz nincs: súlyos szárazság pusztít egy ausztrál kisvárosban Almatermesztés Magyarországon (1999-2018) Magyarország medencében fekszik, ezért nagyobb a légszennyezettség a környező országokhoz képest A tűz után most a víz pusztít Ausztráliában
Tovább a forrásra: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam