Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 29., Auguszta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan került víz a Holdra?

A NASA LADEE  (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) űrszondájának köszönhetően először sikerült meteorraj becsapódásával felszabaduló vízpárát megfigyelni a Holdon. A felfedezés segíthet magyarázatot találni a sarki kráterekben található jéglerakódásokra.

Napjainkra a szakértők több bizonyítékot is találtak a holdi víz és hidroxil létezésére, a víz eredete azonban vitatott.

„A Hold légkörében az idő nagy részében nincs számottevő mennyiségű víz vagy hidroxil. De amikor a Hold áthaladt egy ilyen meteorrajon, elég vízgőz távozott ahhoz, hogy észleljük. És amikor véget ért az esemény, a víz vagy hidroxil eltávozott”


– magyarázta Richard Elphic, a LADEE projekt kutatója.

Vízpárát figyeltek meg a Holdon Fotó: Pixabay

Mint kiderült, a víz felszabadításához a meteoritoknak legalább 8 centiméterre kellett behatolniuk a felszín alá. A csontszáraz felső réteg alatt egy vékony átmeneti réteg, majd egy hidratált réteg található, ahol a vízmolekulák valószínűleg a talaj- és kőzetrészecskékhez tapadnak. A Hold felszíne ugyanakkor meglehetősen porhanyós, így a legkisebb meteorit is képes felszabadítani egy kis vízgőzt. Amikor egy meteorraj zúdul a Hold felszínére, a felszabadított víz belép a légkörbe. Ennek a gőznek mintegy kétharmada bejut az űrbe, de nagyjából egyharmada visszatér az égitestre.

A kutatás egyebek mellett a sarki kráterekben található jéglerakódásokat segíthet megmagyarázni, a vízgőz ugyanis az alacsony hőmérséklet miatt itt hosszú ideig marad stabil.

„Tudjuk, hogy a víz egy része a Holdról származik, mivel a felszabadított víz tömege nagyobb, mint a meteoritokban lévő víz tömege” – fogalmazott Dana Hurley, a Johns Hopkins Egyetem munkatársa.

Neked ajánljuk
A tudomány válaszai az emberiség vízproblémájára Hatékonyabb árvízvédelem Szolnokon Képek az űrből otthonunkról, a Földről (képgaléria) Csatlakozz te is! Finn jó tanácsok a fizikai távolságtartásról a járvány idejére
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam