2019. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi lesz, ha a Föld összes jege elolvad? Videón mutatjuk a választ

A NASA már 2015-ben rávilágított arra, hogy a tengerek szintje a vártnál gyorsabban emelkedik. A Business Insider most egy videót is készített arról, hogy milyen következményei lesznek annak, ha a Föld összes jege elolvad. 

Az űrügynökség számításai szerint, ha a jelenlegi trend folytatódik, és az összes gleccser és poláris jégsapka elolvad, a tengerszint-emelkedés az elkövetkező évtizedekben elérheti a 65,8 métert is – ennek pedig katasztrofális következményei lesznek. 

A Business Insider videója szerint

elsőként az alacsony fekvésű szigetállamok, valamint a Velencéhez hasonló városok fognak víz alá kerülni.

Ha Ázsiára tekintünk, a helyzet még ennél is drámaibb, olyan – összesen 19 millió embernek otthont adó – metropoliszok tűnnek el, mint Sanghaj vagy Kalkutta, de az USA területe is jelentősen kisebbé válik; Floridának például búcsút inthetünk.

Ha mindez nem lenne elég, a Nanyang Műszaki Egyetem szakemberei szerint az átlagos globális tengerszint 2100-ra akár közel 2,5; 2300-ra pedig 15 méterrel is emelkedhet. Ez azért is aggasztó, mert napjainkban a 7,6 milliárd fős népesség 11 százaléka él kevesebb mint 10 méterrel a tengerszint felett – erről itt írtunk bővebben. 

Neked ajánljuk
Minden idők legpusztítóbb hurrikánja Villámáradás söpört végig Madridon NASA: Édesvíz keresése havas helyeken (műholdkép) A klímaváltozás már az amerikaiak szerint is probléma Kipusztulás fenyegeti a magyar tölgyerdőket
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam