2021. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Milyen a hazai csapvíz?

Gondolta volna, hogy Magyarországon évente több mint 60 ezer ivóvízmintából összesen közel 900 000 vizsgálatot végeznek? Az eredmények szerint az ivóvíz minősége megfelel az európai átlagnak, ám az elosztóhálózatban előfordulhatnak olyan anyagok, amelyek a vízminőség romlását okozhatják.

Vargha Márta biológus, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vízhigiéniáért felelős vezető főtanácsosa igen fontos és részletes cikket írt a magyar ivóvízzel kapcsolatban a tudomany.hu számára.

Milyen a jó ivóvíz?

Írásában arra is kitért, hogy

a jó ivóvíz  legfontosabb jellemzője, hogy biztonságos és egészséges, sem kórokozókat, sem kémiai anyagokat, sem radioaktív anyagokat nem tartalmaz olyan mennyiségben, amely az ivóvizet fogyasztók egészségére ártalmas lehetne.

A jó ivóvíz ízről is felismerhető Fotó: Pixabay

A szakember szerint ugyanakkor irreális elvárás, hogy a víz egyáltalán ne tartalmazzon olyan anyagokat, amelyek nagy koncentrációban szennyeződésnek minősülnek. Mint írja, napjainkban számos olyan nagy teljesítményű vizsgálati módszer van, amellyel a szennyezők sok nagyságrenddel a megengedett határérték alatt is kimutathatók.

Ugyanakkor a szolgáltatott ivóvíz minősége szempontjából

Magyarország megfelel az európai átlagnak, a legtöbb vizsgálandó paraméter esetén 99-100 százalék a megfelelőség.

A mérési eredményekre és a határértékekkel való összehasonlításra alapozott értékelés mellett az ivóvízminőség fontos jellemzője az elfogadhatóság, vagyis az érzékszervi tulajdonságok: a víz íze, színe, szaga, zavarossága. 

Önnél milyen víz folyik a csapból? Fotó: Pixabay

Fókuszban az arzén és az ólom

Az elmúlt évtizedekben az arzén állt az ivóvízminőség-javítás fókuszában. Ez mind az érintett lakosok száma, mind az arzén igazolt, a hólyag-, tüdő- és bőrrák kockázatát növelő hatása miatt indokolt volt. 

Vargha Márta kitért arra is, hogy a hálózatban bekövetkező másodlagos vízminőségromlás egyik legfontosabb tényezője az ólom. Ez nem speciálisan hazai probléma, az európai nagyvárosok régi városmagjában sok helyen megvannak még az előző századfordulón beépített ólomcsövek. A kockázatokat felismerve, a szabályozás és az ipar európai szinten egyaránt törekszik a teljes körű ólommentesítésre.

  • A teljes cikket itt lehet elolvasni.
Neked ajánljuk
Vízkrízis Isztambulban: 40 napon belül kritikussá válhat a helyzet Árvíz Szerbiában A műszálas ruhák szennyezik az Északi-sarkvidék vizét Pusztulnak a Vas megyei lucfenyvesek Hátrányos helyzetű települések iskolái pályázhatnak a digitális oktatást segítő eszközökért
Tovább a forrásra: tudomany.hu
Vissza
Hírfolyam