2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Minden eddiginél veszélyesebb hullámok fenyegetnek az óceánokon

A klímaváltozás miatt a viharok és az árvizek gyakoribbá és sokkal pusztítóbbá váltak. A helyzetet ráadásul tovább súlyosbítja az is, hogy a világóceánon az elmúlt három évtizedben folyamatosan fokozódó intenzitású viharok és pusztító óriáshullámok jelentek meg. 

Az átlagos hullámmagasság és a szélsebesség enyhe növekedését regisztrálták a világ óceánjain a Melbourne-i Egyetem munkatársai, akik a legnagyobb hatást a Déli-óceánban tapasztalták.

A szakemberek harmincegy műhold és több mint nyolcvan óceáni bója adatai alapján elemezték a kialakult helyzetet, amelyeket az eszközök 1985 és 2018 között rögzítettek. A kutatóknak végül mintegy négymilliárd egységnyi megfigyelési adat állt a rendelkezésére.

Mint kiderült,

a Déli-óceán területén kialakuló extrém szélviharokban az átlagos szélsebesség 1,5 m/s-mal, 8 százalékkal nőtt meg, míg a hullámok 30 centiméterrel, azaz 5 százalékkal törtek magasabbra.

„Elsőre talán ez a néhány százalék nem tűnik túl magas számnak, ám ha ez a tendencia a közeljövőben is folytatódik, akkor a bolygó éghajlatának változása jelentős hatással lesz az életünkre” – magyarázta Ian Young, a Melbourne-i Egyetem professzora, aki arra is kitért, hogy az óceáni hullámok magasságának ilyen mértékű növekedése komolyabb áradásokhoz és part menti erózióhoz vezethet, ahol a jelenség szélerőműparkokat és más, épített tárgyakat veszélyeztet.

Az óriáshullámok félelmetes méretéről és pusztító erejéről évszázadok óta készülnek feljegyzések, ám az észlelések csak néhány éve kezdtek el még pontosabbá válni. Az oceanográfusok radarmérései már 30 méteres, úgynevezett szörnyeteghullámot is azonosítottak. 

Minden eddiginél veszélyesebb szörnyeteghullámok a világtengeren Fotó: YouTube

Csak az elmúlt bő két évtized alatt több mint kétszáz, 200 méteres vagy annál is hosszabb hajó tűnt el nyomtalanul a világtengeren. Ezekkel a friss kutatások szerint feltehetőleg a hirtelen felbukkanó óriáshullámok végezhettek.

A legfrissebb észlelések egyebek mellett azt is bebizonyították, hogy a tengerészekre nézve a szörnyeteghullámok tekintetében a Déli-óceán a legalattomosabb.

  • A teljes cikket a forrásra kattintva lehet elolvasni.
Neked ajánljuk
Csak kevés ország készült fel a vízválságra A klímaváltozás növeli a súlyos aszályok gyakoriságát Európában A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét A közgazdasági szemléletnek át kell alakulnia
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam