2021. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vízhiány Ausztráliában

Ausztráliában szokatlanul száraz volt a nyár és az ősz is, így a nagyvárosok víztározói jelentősen leapadtak, sok már félig sincs tele. Emiatt vízkorlátozás bevezetésére kényszerülhetnek Sydney-ben, Darwinban, Brisbane-ben és Melbourne-ben is. 

Sydney víztározói 55 százalékon állnak – tavaly ilyenkor 73 százalékos volt a feltöltöttségük. 

A városban már januárban 60 százalék alá csökkent a tározók feltöltöttsége, ezért beindították a tengervizet sótalanító programjukat, de a helyzet ennek ellenére is tovább romlott – írja a The Guardian nyomán a 444.

Ha a tározók telítettsége 50 százalék alá esik, komoly vízkorlátozásokat vezethetnek be.

Sydney-ben amúgy már most is vannak korlátozások, locsolni például délelőtt tíz és délután négy között tilos.

Darwinban is jelentősen csökkent a tározók feltöltöttsége, pedig az ország legészakibb nagyvárosa trópusi éghajlatú. Mégis, míg tavaly 98 százalék volt ennek mértéke, idén már csak 76 százalékos.

Az előrejelzések semmi jót nem ígérnek. Az idei március minden idők legmelegebbje volt, a szokatlan szárazság pedig az előrejelzések szerint az ősz hátralevő részében és télen is folytatódhat.

Ausztráliában korábban is több kenguru is elpusztult a szárazság miatt Fotó: Flickr

Tavaly augusztusban sem volt jó a helyzet: akkor itt számoltunk be arról, hogy Ausztráliában az elmúlt 100 év legsúlyosabb szárazsága pusztított. A helyzet súlyosságát mutatta az a fotó is, melyet egy új-dél-walesi farmer készített: a képen egy kiszáradt kenguru látható, amely a kontinenst kínzó aszály szimbólumává vált. 

Neked ajánljuk
Aszály a vízgyűjtőn: meg kellett kezdeni a Ráckevei-(Soroksári-)Duna-ág vízpótlását A klímaváltozás növeli a súlyos aszályok gyakoriságát Európában Veszélyben az ausztrál cápák, ráják és macskahalak Csomagolás újrahasznosításra tervezve Az ausztrál tengerpartokon felhalmozódó szemét túlnyomó része műanyag
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam