2020. július 11., Lili, Nóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Dollármilliókat ér a korallzátonyok áradásvédelme

Egy új tanulmány szerint évente több mint 835 millió dollárt (241 milliárd forintot) érő áradásvédelmet biztosítanak Hawaii partjain a korallzátonyok, amelyek tulajdonképpen víz alatti hullámtörőként is funkcionálnak. 

A kutatásban az amerikai Geológiai Kutatóintézet, a Nature Convervancy globális természetvédelmi szervezet és a Kaliforniai Egyetem (Santa Cruz) vett részt. A kutatócsoport a mérnöki és a biztosítási ágazat szakembereivel együtt dolgozta ki azokat a modelleket, amelyek segítségével meg tudták állapítani, milyen értéket képvisel az árhullámok elleni védekezésben a mintegy 3200 kilométernyi korallzátony Hawaii szigeteinek partvonalánál.

Mint kiderült, a korallzátonyok víz alatti hullámtörőként működnek, 

a partot elérő hullámok energiájának 97 százalékát elnyelik.

A korallzátonyok értékes áradásvédelmet jelentenek a partokon Fotó: Pixabay

„Általában megfeledkezünk arról, hogy ha a korallzátonyok nem védenének, akkor nem léteznének a strandok, és mi sem lehetnénk ott ”– hangsúlyozta Michael Beck, a Kaliforniai Egyetem professzora, a tanulmány társszerzője.

A korallzátonyok évente több mint 1,8 milliárd dollár (520 milliárd forint) értékű áradásvédelmet biztosítanak az Egyesült Államok partvidékén: Hawaiin, Amerikai Szamoán, Guamban, az Északi-Mariana-szigeteken, Floridában, Puerto Ricóban és az Amerikai Virgin-szigeteken. Ebből a Hawaii-szigetekre lebontva Kuainál 12 millió dollárt, Oahun 395 millió dollárt, Mauin 377 millió dollárt, a Nagy-szigeten (Hawaiin) pedig 51 millió dollárt számoltak a kutatók.

Neked ajánljuk
Plasztikkal terhes cseppek Egyre tisztább a Balaton vize Grönland jégtakarója egyben a Föld klímaarchívuma Rekordméretű műanyagszüret a Csendes-óceánban Közel a valódi önvezető autó?
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam