2021. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már most 1,7 millió szomáliai éhezik az aszály miatt

Csaknem kétmillióan éheznek Szomáliában a hosszan tartó szárazság miatt – közölte a Norvég Menekültügyi Tanács (NRC). Mint kiderült, gyerekek százezrei már most alultápláltak a kelet-afrikai országban, és milliók hagyták el otthonukat az élelemhiány miatt. 

„A szárazság miatt a humanitárius helyzet riasztó mértékben rosszabbodott” – mondta Victor Moses, az NRC szomáliai megbízottja.

A március és május között elmaradt esőzések terméskiesést okoztak. 1981 óta ez a harmadik legszárazabb esős évszak.

Az ENSZ becslése szerint 1,7 millió szomáliai éhezik, a számuk további félmillióval fog gyarapodni júliusig.

Az idei évben eddig 44 ezren menekültek el vidékről a városokba, ezzel 2,6 millióra nőtt az otthonukat kényszerből elhagyók száma Szomáliában Fotó: nrc.no

A világszervezet szerint várhatóan megközelítőleg egymillió gyerek szorul majd az idén alultápláltság miatt orvosi kezelésre.

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Hivatala (OCHA) figyelmeztetett: az élelmezési helyzet rosszabbodása az idén jóval korábban jelentkezett, mint az utóbbi évtizedekben, és az éhínség kiterjedhet a térség más országaira is.

Neked ajánljuk
6500 liter olajszármazékot szállítottak el a szigetszentmiklósi szennyezés helyszínéről Árvíz Szerbiában A műszálas ruhák szennyezik az Északi-sarkvidék vizét A klímaváltozás okozhatta egy ősi mangroveerdő eltűnését Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam