2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Arzén a vízben: már a kevés is sok

Az arzén jelenléte az ivóvízben világszerte komoly problémát jelent – egy cambridge-i kutatás szerint kétszázmillió ember iszik szennyezett vizet. A helyzetet tovább tetézi, hogy a WHO szerint az arzén már ötévi kitettség után megnövelheti a bőr-, a máj- és a tüdőrák kockázatát is.

Az arzén kártékony hatásai régóta ismertek – a köznyelvben ezért is szokták a mérgek királyának vagy a királyok mérgének hívni. 

Dippold Ádám, a Qubit újságírója is ezzel a témával foglalkozott cikkében, amelyben  a többi között arra is kitért, hogy az Európai Unió 1998-ban 10 µg/literben maximalizálta az ivóvíz arzéntartalmát, a nemzetközi adatok mindeddig biztonságosnak tartották ezt a szintet. 

Ugyanezt a határértéket tartották elfogadhatónak az Egyesült Államokban is, de egy friss kutatás adatai arra utalnak, hogy még ez is több a soknál:

azoknál, akik folyamatos terhelésnek voltak kitéve, 47 százalékkal nőtt a bal kamrai hipertrófia kockázata.

Leginkább azok lehetnek veszélyben, akik fúrt kútból jutnak a vízhez, itt szélsőséges esetben akár 5-10 mg/liter koncentrációban is kimutatható a méreg.

Az arzén jelenléte az ivóvízben világszerte komoly problémát okoz Fotó: Pixabay

Joseph Ayotte hidrológus szerint még az ellenőrzött, a határértéken belüli értékeket mutató víz fogyasztása is veszélyes, ezért is merült fel több államban, hogy 5 µg/literre csökkentik a koncentráció felső szintjét, ezzel egy időben pedig gondoskodni kell a fúrt kutak vízszűréséről. 

A magasabb arzéntartalmú víz a WHO szerint már ötévi kitettség után megnövelheti a bőrrák kockázatát, valamint a máj- és tüdőrák kockázatát is. Ahogy a világszervezet is kiemeli, az arzén bizonyítottan nem tesz jót az embernek, de az, hogy pontosan milyen egészségügyi kockázatokat rejt, a szennyezettség mértékén kívül még sok mindentől függ.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: quibit.hu
Vissza
Hírfolyam