2020. február 25., Géza
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ezért tűnhetett el a víz a Marsról

A kutatók szerint a hatalmas porviharok miatt tűnt el egykor a felszíni víz a Marsról. A jelenséget az orosz–európai ExoMars űrszonda műszereivel figyelték meg. Ráadásul az is kiderült, hogy a tavaly májusi vihar tette tönkre a másfél évtizede ott szolgáló Opportunity Mars-járót is.

Az Opportunity Mars-járó azért is mehetett tönkre, mert a szennyezett légkörön át nem jutott elég fény a napelemekre, így heteken át nem tudtak újratöltődni az akkumulátorok.

A Marson júniusra akkorára nőtt a vihar, hogy az egész bolygót sűrű por fedte be – itt akkor mi is beszámoltunk a történtekről. 

Pár évente egyébként előfordul ilyen a vörös bolygón: ilyen vihar volt például 1971-ben, 1977-ben kétszer, 1982-ben, 1994-ben, 2001-ben és 2007-ben is.

A porviharok miatt tűnhetett el a felszíni víz a Marsról Fotó: Pixabay

Évmilliárdokkal ezelőtt a Marsnak még vastagabb légköre volt, és a felszíne egyötödén egy mély óceán terült el. Addig tartott ez az idillinek mondható állapot, amíg el nem tűnt a Mars mágneses mezeje úgy 4 milliárd évvel ezelőtt, és ennek a következményeként a bolygó légkörének a nagy része távozott.

Ilyen körülmények közt a folyékony vizet is egyre nehezebben tartotta meg a bolygó, és ebben a porviharoknak is döntő szerepük lehetett. 

A kutatók az ExoMars űrszonda segítségével lekövették a vízpára mozgását a Mars légkörében a 2018-as porvihar előtt és után – ebből kiderült, hogy a vihar miatt a szokásos 20 kilométeres magasságból akár 80 kilométeres magasságig vagy a fölé is eljutottak a vízmolekulák. Ott már olyan vékony a légkör, hogy a Napból érkező sugárzás széttöri a vizet hidrogén- és oxigénatomokra, amelyek könnyen eltávoznak a világűrbe.

Neked ajánljuk
Víz van a Jupiter légkörében Kár a szennyvízért Veszélyes hulladék okozott ökológiai katasztrófát Szlovákiában Több élelmiszer végzi a kukában, mint eddig gondoltuk Magyar vállalat is a fenntartható divat irányába lép
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam