2021. június 13., Anett, Antal
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Eltűnőben vannak az ausztriai gleccserek

Az Osztrák Tudományos Akadémia (ÖAW) hegységkutató intézetének tudósai új módszert alkalmaztak a jég vastagságának mérésére. Most kiderült, hogy az ausztriai gleccserek 2006 és 2016 között tömegük egyötödét veszítették el.

Annak megállapításához, hogy egy gleccser különböző pontjain milyen vastag a jég, a kutatók az osztrák gleccserjegyzéket hívták segítségül. Ebben találhatók például a gleccserek körvonalairól szóló adatok, a légi felvételek alapján készült magasságmodellek, valamint a lézerszkennerektől származó információk is. Ezeket 58 osztrák gleccser vastagságáról szóló pontos mérési adatokkal kombinálták.

Így nemcsak a jégtömegek jelenlegi eloszlásáról, hanem időbeni változásokról szóló információkat is szereztek a szakemberek. Kiderült, hogy 2006-ban Ausztria gleccsereinek teljes térfogata 15,9 köbkilométer volt. „Ez a térfogat elegendő lenne ahhoz, hogy egész Ausztriát 16 centiméter magasan vízzel árassza el.

A gleccserek aztán 2016-ra elveszítették jégtömegük egyötödét. A jégvastagság átlagos vesztesége ezzel évente egy méterre rúg”

 

– hangsúlyozták a tudósok.

Évente egy métert veszítenek vastagságukból az ausztriai gleccserek Fotó: Wikimedia

Az új módszer segítségével kimutatták azt is, milyen nagy regionális különbségek mutatkoznak a gleccserolvadásban. Éppen az egy négyzetkilométeresnél kisebb jégfelülettel rendelkező gleccsereknél figyelhető meg a még meglévő jégtömeg erőteljesebb eltűnése. Ilyen például a Sonnblickkees- vagy a Brandner-gleccser.

A különbségek ismerete lehetőséget teremt a klímaváltozás regionális és lokális hatásainak pontosabb meghatározásához.

Neked ajánljuk
Közel a pont, amikor már nem fogjuk tudni visszafordítani Grönland olvadását Tengerszint-emelkedés: Kínának fel kell készülnie partvonalának védelmére Ingyenes tanfolyam indul Ausztriában kisiskolás biciklistáknak A járvány kevésbé élhetővé tette Európa városait Lélegeztetőgép a mosonmagyaróvári mentőknek
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam