2019. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem mindenkinek tetszik az európai vizeket védő uniós szabályozás

Az EU terve szerint a tagállamoknak 2027-re garantálniuk kellene, hogy természetes vizeik jó állapotban legyenek. A Guardian értesüléseiből azonban kiderült, hogy az előremutató környezetvédelmi szabályozás most komoly veszélyben van, mert nagy ipari lobbizás indult be a szabályozás felhígítására. 

A 444.hu a Guardian nyomán számolt be arról, hogy a bányászati, mezőgazdasági, áramtermelő és vegyipari lobbisták támogató tagállamokat is találtak, Németország, Hollandia, Belgium, Luxemburg és Finnország is melléjük állt.

A szabályozást felvizezni kívánók szerint a tervezet jelen formájában „súlyosan negatív hatással lenne a befektetésekre”; egyebek mellett azt is kifogásolják, hogy a mezőgazdaságon belül meg kell téríteniük az okozott szennyezés árát, ami igen magas költségeket jelentene. 

Komoly viták alakultak ki a vizek védelméről Fotó: Pixabay

A környezetvédők azonban azt hangsúlyozzák, hogy vizeink védelme élet-halál kérdése.

„A klímaváltozás gyorsulásával ez valóban élet-halál kérdéssé válhat, például az Ibériai-félszigeten, ahol ha a jelenlegi mértékben használják továbbra is a vizeket, mire beüt a nagy szárazság, már egyáltalán nem maradnak tartalékaik” – magyarázta Ariel Brunner, a Birdlife Europe szakértője a Guardiannek.

Neked ajánljuk
Mennyi antibiotikum folyik a Dunában? Katasztrófa Aradon: mindent elmosott a víz Gyors klímavédelmi intézkedések szükségesek az Európában élők egészsége érdekében Válságossá válhat a helyzet Afrikában – korábban érkezett a szárazság 1500 kilométert gyalogolt délre az éhező jegesmedve, egy bányászvárosban kötött ki (videókkal)
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam