2021. október 26., Dömötör
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A földrengés miatt süllyed Szamoa?

Szamoában 2009 szeptemberében 8,1-es erősségű földrengés pusztított, melyet cunami követett. A szerencsétlenségben akkor mintegy 200 ember életét vesztette. Egy új kutatás szerint a katasztrófának azonban még nincs vége: a rengések miatt a tengerszint is gyorsabban emelkedik a térségben. 

Az elmúlt 50 évben Amerikai Szamoa legnagyobb szigetén évente 2-3 mm volt a tengerszint emelkedése, azonban a 2009-es hatalmas rengést követően ez felgyorsult. 

A katasztrófa két közeli ponton, majdnem egy pillanatban kipattant rengésből tevődött össze, amelyek eltérő elmozdulást eredményeztek. Ennek hatására a szamoai szigetvilág két külön politikai egysége, Szamoa (teljes nevén Szamoai Független Állam) és Amerikai Szamoa eltérően reagáltak. Míg Szamoa esetében a szigetek függőleges irányú mozgása nem változott, Amerikai Szamoa erőteljes süllyedésbe kezdett.

Egy amerikai–ausztrál kutatócsoport a GRACE gravitációs műholdak mérései alapján olyan modellszámításokat végeztek, amelyekben a különös dupla rengés hatására bekövetkezett mélybeli változásokat különböző számítási módszerek alapján is szimulálták.

A földrengés miatt Szamoában felgyorsult a tengerszint-emelkedés Fotó: Wikipedia

 Az eredmények rámutattak arra, hogy

a mélyben elmozdult tömegek hosszú évtizedeken át is további süllyedést okoznak majd Amerikai Szamoa területén, mire elmúlik a 2009-es földrengés okozta hatás.

Amerikai Szamoa eddig a világátlagnak megfelelő mértékben részesült a felmelegedés okozta tengerszint-emelkedésből, azonban a rengés hatására ez plusz 30-40 centivel több lesz majd a századunk végéig. 

Az Amerikai Szamoa fő szigetén körbefutó út víz alá kerülhet néhány évtizeden belül, de már akár 2026-ra is rendszeressé válhat, hogy a nagyobb dagályok idején a tenger a főútig ér. Ehhez hozzájárulnak a viharok, a szél hullámverése, az El Niño miatt melegebb tenger is. A számított 30-40 centis, a rengés utóhatásaként fellépő vízszint-emelkedés nagyobb, mint amennyit a klímaváltozás miatt kap a sziget, ráadásul ezek a hatások összeadódnak.

A kutatás egyúttal arra is felhívja a figyelmet, hogy a nagy rengéseket követően érdemes felülvizsgálni a mért tengerszint-emelkedési adatokat, s szükség esetén a gravitációs mérésekből kiszámítható felszínváltozásokkal korrigálni azokat.

Neked ajánljuk
Csak kevés ország készült fel a vízválságra Idén már nem olvad tovább az északi-sarki jég Az El Niño hatásai pontosan előrejelezhetők, mégsem sikerül védekeznünk Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül
Tovább a forrásra: ng.hu
Vissza
Hírfolyam