2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A víz három drámája is központi téma lesz a Budapesti Víz Világtalálkozón

A szemünk láttára bontakozik ki a víz három drámája: a kevés víz, a sok víz és a szennyezett víz. És mindhárom súlyos gazdasági következményekkel jár – jelentette ki Körösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóságának vezetője.

Kőrösi Csaba az M1-nek adott interjújában példaként említette, hogy a néhány hete pusztító mozambiki ciklon három nap alatt a nemzeti jövedelem 10 százalékát tüntette el, ezer ember meghalt, és egymilliót kellett kitelepíteni – a katasztrófáról itt írtunk bővebben. Ugyanakkor, a fejlődő világban a szennyvíz 90 százaléka tisztítatlanul áramlik vissza a környezetbe.

Az Idai ciklon az egyik legsúlyosabb vihar, amely valaha lecsapott a déli féltekére Fotó: MTI/AP/Tsvangirayi Mukwazh

A Kossuth Rádió csütörtöki, Jó Reggelt, Magyarország! című műsorában Körösi Csaba arról beszélt, hogy a 21. század legkritikusabb, a geopolitikai fejleményeket leginkább befolyásoló természeti erőforrása a víz. Annál is inkább, mert

a földön elérhető víznek mindössze 0,007 százaléka a tiszta édesvíz.

„A 2015-ös menekültválság első kiváltó oka is egy Szíriában három éven át tartó aszály volt. Ez indította meg azokat a társadalmi mozgásokat, amelyek végül a krízishez vezettek” – mondta az igazgató.

A víz három drámája is téma lesz a Budapesti Víz Világtalálkozón Fotó: Budapest Water Summit

Korábban itt számoltunk be arról, hogy a vízválság lesz a témája

az év legfontosabb hazai diplomáciai eseményének, az október 15–17. között megrendezésre kerülő Budapesti Víz Világtalálkozónak (Budapest Water Summit).

A nemzetközi konferencia meghívottjai között ismét ott vannak a víz, a szanitáció és a fenntartható vízgazdálkodás témaköreivel foglalkozó szakirányú nemzetközi intézmények, továbbá a kormányok, az üzleti, a pénzügyi és a tudományos élet képviselői, ugyanis nem csupán hidrológiai kérdéssel állunk szemben, hanem a helyzet kezelése a társadalmi és gazdasági fejlődés szempontjából is kihívást jelent. A várhatóan mintegy kétezer fős vízdiplomáciai esemény zárásaként – a válság közelségét is érzékeltetve – egy a világ minden kormánya és állampolgára számára követendő felhívás kerül megfogalmazásra. A vízhiány és a vízkészletek súlyos szennyezése ugyanis sok százmillió embert fenyeget – a katasztrófa megelőzése mindannyiunk feladata és felelőssége.

  • Időközben pedig elindult a Budapest Water Summit weboldala, a www.budapestwatersummit.hu, ahol egyebek mellett a víz három drámájára fókuszáló híreket is találhatunk. A világesemény Facebook-oldalát is érdemes követni, ahol szintén exkluzív tartalmak várják az érdeklődőket. 
Neked ajánljuk
Jó hírek a természetes vizek szerelmeseinek A tartós aszály és a gabonaimport kimaradása a katasztrófa szélére sodorta Szomáliát A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam