2020. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás súlya: kettétört a patagóniai jégmező

Két részre szakadt és várhatóan tovább töredezik a Chile és Argentína között 12 ezer négyzetkilométeren elterülő dél-patagóniai jégmező – figyelmeztetnek chilei kutatók, akik a klímaváltozást okolják a történtekért. 

Gino Casassa, a dél-amerikai ország egyik legjelentősebb vízszolgáltatója, a DGA hó- és gleccserrészlegének vezetője szerint az Andok dél-chilei és argentínai részén az emelkedő hőmérséklet miatt kevesebb a régió gleccsereinek feltöltésére szolgáló hó és jég.

Mint kiderült, a törés a jég visszahúzódása során következett be.

A fő gleccserről letört darab mindössze 208 négyzet-kilométeres, ám a szakember szerint ez csupán a kezdet lehet.

Gino Casassa kiemelte: a jégmező most még csak két részre szakadt, de dél felé haladva nagy valószínűséggel további feltöredezéseket fognak találni.

A Perito Moreno-gleccser, 2004-ben Fotó: Wikimedia

Idén már két méretes jéghegy is levált a patagóniai Torres del Paine Nemzeti Parkban található Grey-gleccserről, és a kutatók szerint könnyen lehet, hogy a jelenség rendszeressé válik a térségben. Az első jégtömb február 20-án, a második március 7-én szakadt le a patagóniai Torres del Paine Nemzeti Parkban található gleccserről, amelyről legutóbb 2017 novemberében vált le egy csaknem 350 méter hosszú és 380 méter széles, kék-fehér jéghegy.

Neked ajánljuk
Globális felmelegedés: 2100-ra akár 40 milliárd tonna szén-dioxid kerülhet a légkörbe Zsugorodó jég az Északi-sarkvidéken Műholdképek az eltűnt kanadai jégsapkákról Megérkezett hazánkba a poloskák ősellensége Csaknem félszáz delfin sodródott partra Massachusettsben, önkéntesek mentették meg őket (videóval)
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam