2020. február 20., Aladár, Álmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ősi tengervíz tárhatja fel a jövőnket

A Chicagói Egyetem tudósai az Indiai-óceán közepén lévő kőzetformációkban bukkantak jégkorszakra visszavezethető tengervizet tartalmazó üregekre. A felfedezés nemcsak az utolsó jégkorszak rekonstruálásában segíthet, hanem arra is fény derülhet, hogy miképpen fog viselkedni bolygónk klímája a jövőben.

Korábban csak közvetett nyomok, például korallfosszíliák és a tengerfenék üledékében talált kémiai ismertetőjegyek alapján rekonstruálhatták az utolsó jégkorszak tengervizét. „De minden jel szerint úgy tűnik, hogy most konkrét mintánk van ebből a 20 ezer éves óceánból” – mondta Clara Blättler, a Chicagói Egyetem kutatója, aki csapatával a Maldív-szigetek mészkő üledékében végzett egy hónapos kutatássorozata során tette a felfedezést.

A kőzetek vizsgálatával azt kutatták, hogyan alakult ki az üledék a területen. Amikor műszereikkel kivonták a kőzetben található vizet, az előzetes teszteredmények kimutatták, hogy a víz sós, jóval sósabb, mint a normál tengervíz. 

A Maldív-szigeteken találták meg a jégkorszakból megőrződött ősi tengervizet Fotó: Pixabay

További laboratóriumi vizsgálatokkal elemezték a vizet alkotó kémiai elemeket és izotópokat. Minden adat egy dologra utalt:

a víz nem mai óceánból származik, hanem egy korábbi korszak utolsó maradványa, mely lassan áramolt át a kőzeten.

A kutatók célja az utolsó jégkorszak rekonstruálása, mivel annak klímája és időjárása a maitól nagyon eltérő mintát követett. Ennek megértése fényt deríthet arra, hogyan fog viselkedni a bolygó klímája a jövőben.

„A klímáról alkotott minden modellnek képesnek kell lennie a múlt eseményeinek pontos megjóslására is” – mutatott rá Blättler.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás és az ember hatása a Kárpátok hegyi tavaira Fény derülhet a Bajkál-tó titkára Váratlanul borúlátóbbak lettek a klímamodellek Zavarja a városból kiköltözőket, ezért törvénybe iktatják a vidéki szagokat és hangokat (videóval) Sok vállalatnak csak a szája nagy – a környezeti lábnyoma nem csökken
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam