2020. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ősi tengervíz tárhatja fel a jövőnket

A Chicagói Egyetem tudósai az Indiai-óceán közepén lévő kőzetformációkban bukkantak jégkorszakra visszavezethető tengervizet tartalmazó üregekre. A felfedezés nemcsak az utolsó jégkorszak rekonstruálásában segíthet, hanem arra is fény derülhet, hogy miképpen fog viselkedni bolygónk klímája a jövőben.

Korábban csak közvetett nyomok, például korallfosszíliák és a tengerfenék üledékében talált kémiai ismertetőjegyek alapján rekonstruálhatták az utolsó jégkorszak tengervizét. „De minden jel szerint úgy tűnik, hogy most konkrét mintánk van ebből a 20 ezer éves óceánból” – mondta Clara Blättler, a Chicagói Egyetem kutatója, aki csapatával a Maldív-szigetek mészkő üledékében végzett egy hónapos kutatássorozata során tette a felfedezést.

A kőzetek vizsgálatával azt kutatták, hogyan alakult ki az üledék a területen. Amikor műszereikkel kivonták a kőzetben található vizet, az előzetes teszteredmények kimutatták, hogy a víz sós, jóval sósabb, mint a normál tengervíz. 

A Maldív-szigeteken találták meg a jégkorszakból megőrződött ősi tengervizet Fotó: Pixabay

További laboratóriumi vizsgálatokkal elemezték a vizet alkotó kémiai elemeket és izotópokat. Minden adat egy dologra utalt:

a víz nem mai óceánból származik, hanem egy korábbi korszak utolsó maradványa, mely lassan áramolt át a kőzeten.

A kutatók célja az utolsó jégkorszak rekonstruálása, mivel annak klímája és időjárása a maitól nagyon eltérő mintát követett. Ennek megértése fényt deríthet arra, hogyan fog viselkedni a bolygó klímája a jövőben.

„A klímáról alkotott minden modellnek képesnek kell lennie a múlt eseményeinek pontos megjóslására is” – mutatott rá Blättler.

Neked ajánljuk
Pusztító viharok, súlyos áradások: gátat kell szabni a károsanyag-kibocsátásnak Gyorsuló ütemben nőnek a gleccsertavak Napfény segítségével lehetne újrahasznosítani a szén-dioxidot? Brüsszeli vita az agrárium miatt a klímastratégia kapcsán Óriási delfinmentés történt Ausztráliától délre (videókkal)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam