2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több folyónál is árvízvédelmi készültséget rendeltek el

A vízgyűjtő területekre újabb, jelentős mennyiségű csapadékot várnak a szakemberek, a dunai árhullám a hét második felében folytatódhat, a Tiszán a bodrogközi szakasz alatt még árad a folyó – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Jelenleg 395,5 km-en van árvízvédelmi készültség.

A hét első felében a Duna vízgyűjtő felső területein hullott jelenős mennyiségű csapadék hatására kialakult árhullám Budapestnél vasárnap 16 órakor érte el a maximális, 572 cm-es értékét. A tetőzés jelenleg Paks térségében jár. A lejjebb lévő állomások közül Bajánál érheti el a vízszint az I. fokú készültség értékét.

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő 72 órában az árhullámok kialakulásának szempontjából meghatározó bajor és osztrák vízgyűjtőkön újra jelentős mennyiségű eső várható. A meteorológiai előrejelzések beválása esetén kialakuló újabb árhullám a jelenlegi helyzetből adódóan magas mederteltségű folyószakaszokra futhat rá és a mostaninál magasabb vízállásokat eredményezhet.

Több folyónál is árvízvédelmi készültséget rendeltek el Fotó: Pixabay

Nagybajcsnál a III. fokú készültségi szintet megközelítő, esetleg azt kismértékben meghaladó, lejjebb az I. fokú szintek feletti vízállások kialakulása valószínűsíthető. A jelenlegi, még a csapadék lehullása előtti számítások szerint

Budapestnél az újabb árhullám tetőzése a hétvégén, az alsó rakpart szintjét megközelítő, esetleg azt némileg meghaladó értékkel várható.

A Tisza árhulláma jelenleg a bodrogközi szakaszon tetőzik az I. fokú készültségi szintet meghaladó értékekkel, Tokajnál a vízállás várhatóan csak megközelíti az I. fokú készültségi szintet, lejjebb Kisköréig az I. fokú készültségi szintek feletti, Kisköre alatt várhatóan azokat csak megközelítő tetőzések várhatóak.

A mellékfolyók közül a Túr, a Szamos, a Kraszna apad. A Bodrogon elhúzódó, az I. fokú értékeket el nem érő tetőzés várható.

A következő napokra jelzett csapadékos időjárás bekövetkezése esetén a Sajó vízrendszerén a jövő hét második felében az I. fokú készültségi szinteket megközelítő tetőző vízszinttel járó árhullám kialakulására lehet számítani, a Kraszna pedig várhatóan tartósan az I. fokú készültségi szint közelében marad.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: ovf.hu
Vissza
Hírfolyam