2021. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mennyi antibiotikum folyik a Dunában?

A Yorki Egyetem friss tanulmánya szerint a folyók világszerte szennyezettek antibiotikumokkal – itt, Európában a Duna van a legrosszabb helyzetben. A WWF szakértője szerint a szennyezettség nem veszélyezteti a lakosságot.

„A Duna antibiotikumszennyezettsége nem jelent komoly fenyegetést a lakosságra, például a folyóban fürdőzőkre” – emelte ki a WWF (Természetvédelmi Világalap) magyarországi szervezete élőfolyók programok projektvezetője, Verő György, aki az M1 aktuális csatorna és a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsora közös vendége volt.

„A vizek kémiai szennyezése az egyik legfontosabb mutatója a felszíni és felszín alatti vizek állapotának” – mondta a projektvezető. Hozzátette, hogy a Dunában kimutatott mennyiségek, például antibiotikumokból, nagyon kicsik, és ausztriai mintavételi helyekről származnak.

A Duna antibiotikumszennyezettsége az embert nem fenyegeti Fotó: Pixabay

A szakértő kitért arra, hogy

az antibiotikumok jelenléte a vizekben elsősorban a mikroorganizmusokra hat, ezekben rezisztenciát alakíthat ki.

Az antimikrobiális rezisztencia elterjedése a legkülönbözőbb problémákat okozhatja hosszú távon, köztük humán egészségügyi problémákat is, és kihat a természetben élő állatok populációjára.

„Európa a világ azon területei közé tartozik, amelyet a folyók átalakítása különösen súlyosan érint. A Nature című folyóiratban most megjelent tanulmány mintegy 250 folyót vizsgált. A nagy folyók kétharmada különböző beavatkozásokkal szabályozott, ezek közül a legdrasztikusabb a keresztgátak építése, általában áramtermelési céllal. Magyarországon alapvetően síkvidéki folyószakaszok találhatók, itt elsősorban az árterek szűkültek be, a partokat stabilizálták, folyószakaszokat vágtak át, ami a vizekhez köthető élőhelyek visszaszorulását okozza” – mondta Verő György, aki szerint az EU vízkeretirányelve, amely 2027-re jó állapotú folyókat vetített előre, komoly veszélyben van.

Neked ajánljuk
6500 liter olajszármazékot szállítottak el a szigetszentmiklósi szennyezés helyszínéről Árvíz Szerbiában Áder János podcastja a ráckevei olajkatasztrófával foglalkozott A klímaváltozás témája 2020-ban is sokat hozott azoknak, akik hittek benne Fokhagyma: vírusölő, immunerősítő, méregtelenítő
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam