2019. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mennyi iható ivóvizünk van valójában?

Az amerikai földtani intézet közzétett egy igen beszédes grafikát a bolygónkról, amelyen egyetlen gömbbe „gyűjtötték” a Földön található teljes vízkészletet: édeset, sósat, folyékonyt, fagyottat.  Az ábrából az is kirajzolódik, hogy a kék bolygón valójában igen kevés a tiszta, iható ivóvíz.

A kép jól mutatja, hogy a Földnek csak kis részét teszi ki a vízburok, noha a felszínének 71 százalékát beborítja. A grafika segít megérteni, hogy valójában

milyen kevés víz van a Földön, és ennek is csak a töredéke ivóvíz.

Így festene a Föld, ha óceánjaitól és tengereitől megfosztanák Fotó: USGS/Jack Cook

A  „vízcsepp” 1385 kilométer átmérőjű, és térfogata 1391 millió köbkilométer. Ezek a számok azonban eltörpülnek a Föld méretei mellett. Bolygónk átmérője 12 742 kilométer, a képen látható, hozzá képest aprócskának tűnő csepp mégis elegendő vizet tartalmaz ahhoz, hogy felületének 71 százalékát beborítsa.

A Föld teljes vízkészlete és édesvízkészlete, ha azt egyetlen gömb alakjába gyűjtenénk össze Fotó: USGS/Jack Cook

A fenti képen a nagyobb kék gömb mellett látható az édesvíz teljes mennyisége, amelyet egy 272,8 kilométer átmérőjű csepp prezentál. Ennek jelentős része talajvíz, és a képen alig látható aprócska csepp jelzi a felszíni édesvizek teljes mennyiségét, ennek az átmérője mindössze 56,2 kilométer.

Neked ajánljuk
Történelmi tragédia: óriási pusztítást végzett a Dorian hurrikán Trópusi vihar pusztít Houstonban Ess, eső, ess! Kis képes lepkeház – Könyv és művészeti alkotás Villanytaxik száguldoznak a Szajnán
Tovább a forrásra: erdekesvilag.hu
Vissza
Hírfolyam