2021. június 21., Alajos, Leila
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hajóbaleset a Dunán: az áradás is nehezíti a mentést

Szerda este a Duna budapesti szakaszán, a Margit hídnál a Viking szállodahajó és a Hableány sétahajó összeütközött. A szerencsétlenségben legalább heten meghaltak, huszonegy embert még keresnek. A mentést a Duna áradása jelentősen nehezíti. A folyón jelenleg harmadfokú árvízkészültség van.

A magas vízállás is nehezíti a mentést a dunai hajóbaleset után. A következő napokban tovább fog emelkedni a Duna vízállása a fővárosnál, ami nehezíti a szerda esti hajókatasztrófa áldozatai utáni kutatást. Ezért

az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Dunán szerda este történt hajóbaleset miatt haladéktalanul elrendelte a harmadfokú készültségnek megfelelő, fokozott éjjel-nappali parti figyelő-jelentő szolgálatot.

A fokozott szolgálat a Duna Budapest alatti szakaszán a déli országhatárig, három vízügyi igazgatóság területén, a közép-Duna-völgyi, a közép-dunántúli és az alsó-Duna-völgyi területén van érvényben.

A mentést nehezíti a magas vízállás Fotó: MTI/Mohai Balázs

Magas vízállás, óriási vízhozam

A Duna vízállása Budapestnél szerda este 21.00-kor 501 centiméter volt, csütörtök délelőtt 10 órakor pedig 513 centiméter.

A vízhozam délelőtt 4470 köbméter/secundum volt a Duna fővárosi szakaszán, a tetőzés ideje alatt szombaton kora este pedig 5550 köbméter/secundum várható

– idézte az OVF közleményét az Origo.  A dunai árhullám Budapestnél szombaton tetőzik. 

Mint ismert, dél-koreai turisták esti sétahajózáson vettek részt a Duna budapesti szakaszán az idegenvezetőikkel. Hableány nevű hajójuk – fedélzetén 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel – egy nagy méretű luxushajóval ütközött és elsüllyedt a Margit hídnál. Legalább heten meghaltak, huszonegy embert még keresnek. 

Neked ajánljuk
Kihallgatták a szigetszentmiklósi olajszennyezés feltételezett elkövetőjét Idén hiába várják a budapestiek a dunai hajójáratok újraindulását Több mint 300 településen irtják a szúnyogokat a héten Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam