2020. augusztus 4., Dominika, Domonkos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Dél-Alföldön belvízvédelmi készültséget kellett elrendelni

Az elmúlt napok esőzései miatt a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság közlése szerint hét szakaszon kellett belvízvédelmi készültséget elrendelni. Májusban az igazgatóság működési területén több mint 121 milliméter csapadék hullott – ez 65,3 milliméterrel haladja meg a sokévi átlagot.

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság közlése szerint elsőfokú a belvízvédelmi készültség a holt-sebes-körösi, a mezőberényi és a dögös-kákafoki, másodfokú pedig a gyomai, a Kettős-Körös jobb parti, a hosszú-foki és az élővíz-csatornai belvízvédelmi szakaszon. 

A térség folyóin árhullámok vonulnak le, ennek következtében megszűnt a belvizek gravitációs levezetési lehetősége, ezért az érkező vizeket szivattyúk emelik a folyókba.

Ahol szükséges a folyamatos üzem, ott a védekezés másodfokú készültség keretében történik.

Rengeteg csapadék esett az elmúlt napokban (Illusztráció) Fotó: MTI/Rosta Tibor

Szerdán több helyen, rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék hullott. Dévaványa térségében – nem hivatalos mérőállomáson – 80 milliméter feletti csapadékot is mértek. Éjszaka Dévaványa belterületének mentesítése érdekében el kellett indítani a folyáséri szivattyútelepet, Telekgerendáson pedig provizórium, azaz mobilszivattyú telepítése vált szükségessé.

Jelenleg 24 szivattyútelep üzemel az igazgatóság területén. A kézi vezérlésű szivattyútelepek közül három folyamatosan működik.

Neked ajánljuk
A Duna vízhozamának 30-szorosával pusztít a Jangce Magyar szakemberek is részt vesznek az Atlanti-óceánt kutató projektben Szalakóták százai költenek a Dél-Alföldön 2020-ban is Ehető vadon termő növények a tányéron Az őshonos emlősök negyede a kihalás szélére került Angliában
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam