2020. szeptember 20., Friderika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szennyező luxus

Az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség adatai szerint egy nagyobb tengerjárókat üzemeltető cég hajói tízszer annyi szennyeződést bocsátanak ki, mint az Európában közlekedő 260 millió autó összesen. Az ilyen luxusutakra ráadásul egyre nagyobb a kereslet. 

A leginkább érintett országok között van Spanyolország, Olaszország, Görögország, Franciaország, Norvégia és Portugália.

A portugál partoknál a hajók által okozott légszennyezettség 86-szor magasabb, mint az országutakon közlekedő autóké.

A tengerjáró hajók üzemanyagának elégetésével nagy mennyiségű nitrogén- és kén-oxid kerül a levegőbe, amelyek amellett, hogy károsítják az emberi légzőrendszert,  a szárazföldi és vízi környezetet is savasítják.

A legszennyezettebb kikötők listáját Barcelona vezeti, de szorosan ott vannak mögötte más spanyol, illetve olasz városok is. Az európai fővárosok közül Lisszabon a legérintettebb, évente 115 monstrum fut be a kikötőjébe.

Több nagyvárosban, így például Velencében a lakosok már folyamatosan tiltakoznak a tengerjárók beengedése ellen; a környezetvédők szerint európai szabályozásra lenne szükség.

Neked ajánljuk
Kínában 63 millió embert érintenek az óriási áradások Lelkes fiatalok adhatnak választ a globális vízválság kihívásaira Gyönyörű természeti jelenség a szomszédban: a Vintgár-szurdok (videó) Mi köze a gyümölcsnek az elektronikai hulladékhoz? Ez a 8 dolog semmiképp ne kerüljön a komposztba
Tovább a forrásra: euronews.com
Vissza
Hírfolyam