2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az európai fürdővizek zöme kiváló minőségű

Az európai fürdőhelyek vízminőségéről készített legutóbbi éves jelentés szerint az elmúlt évben vizsgált európai fürdőhelyek több mint 85 százaléka kiérdemelte az Európai Unió szigorú minősítési kritériumai alapján a legelőkelőbb, kiváló minősítést – derült ki az Európai Bizottság közleményéből.

Az Európai Bizottság és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség által készített idei jelentés szerint a 28 uniós tagállamban ellenőrzött 21 831 fürdőhely túlnyomó többsége – 95,4 százaléka – megfelel az uniós jogszabályokban megállapított minimumkövetelményeknek. 

A Rudas gyógyfürdő   Fotó: MTI/Mohai Balázs

A legszigorúbb kritériumoknak is megfelelő, „kiváló” minősítésű fürdőhelyek aránya hajszálnyi növekedést mutatva a 2017. évi 85 százalékról 85,1 százalékra emelkedett. A minimálisan elvárt, „tűrhető” minősítésnek megfelelő helyek száma a 2017-ben mért 96 százalékhoz képest 2018-ban 95,4 százalékra csökkent. Ennek fő oka, hogy új fürdőhelyek is megnyitották kapuikat, amelyek esetében még nem áll rendelkezésre az irányelv szerinti osztályozáshoz előírt négy fürdőzési idény. Az unióban, Albániában és Svájcban található fürdőhelyek közül 301-nek  kifogásolták a vízminőségét 2018-ban. 

„Az európai fürdővizek minősége valóban olyan sikertörténetnek tekinthető, amire méltán lehetünk büszkék.

Megfelelő vizsgálatok, jelentéstétel, nyomon követés és a szakértelem megosztása révén bizonyosan tovább tudjuk javítani kedvenc fürdőzőhelyeink minőségét. A környezetvédelmi politikák végrehajtásának felülvizsgálatára irányuló új kezdeményezés segíteni fogja a tagállamokat a kölcsönös tanulásban a téren, hogy miként tudjuk leginkább elérni és betartani a megbízatásom ideje alatt közösen kifejlesztett kiváló kritériumokat. Elismerésemet fejeztem ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökségnek a kritériumok fejlesztésében való közreműködéséért, valamint ezen információ rendszeres és megbízható rendelkezésre bocsátásáért. Ez a megbízható tájékoztatás mindannyiunk számára megkönnyíti azt a döntést, hogy hol érdemes megmártózni a vízben idén nyáron” –  mondta Karmenu Vella, az Európai Bizottság környezetpolitikáért, tengerügyekért és halászati politikáért felelős biztosa.

  • A teljes közlemény itt található.
Neked ajánljuk
Hogy látja a Balaton jövőjét a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet? A legszegényebb városlakókat sújtja majd a leginkább a szárazság Hogyan spórolhatsz a rezsin? Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája?
Tovább a forrásra: europa.eu
Vissza
Hírfolyam