2020. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Most történik: Indiában százával evakuálják a falvakat a hőség és a vízhiány miatt

India északi részén az elmúlt napokban döbbenetes magasságokba, egészen 50 Celsius-fokig kúszott a hőmérő higanyszála. A forróság, amelytől milliók szenvednek, több halálos áldozatot is követelt. A helyzetet vízkorlátozás is tetézi – a kutak, tavak és folyók kiszáradása miatt. 

Június 10-én, hétfőn Újdelhiben, a fővárosban 48 fokot mértek, a rádzsasztáni Churúban pedig 50,8-et. 

Mumbai környékén százával evakuálják a falvakat, hogy kimenekítsék az embereket a gyilkos hőség elől.

Fejét betakarva megy egy férfi Újdelhiben 2019. június 11-én. Indiában hőhullám tombol, a hőmérséklet helyenként meghaladja a 48 Celsius-fokot Fotó: MTI/EPA/Haris Tjagi

A The Guardian információi szerint az érintett falvakból a lakosság körülbelül 90 százaléka elmenekült – csak a legöregebbeket és a magatehetetleneket hagyták hátra.

Az Indiában jelenleg zajló aszály súlyosabb, mint az ország 1972-es katasztrófája, amikor 25 millió embert érintett a vízhiányból fakadó éhínség – olvasható a Budapesti Víz Világtalálkozó honlapján, a www.budapestwatersummit.hu-n.  

Az év legfontosabb diplomáciai eseményének a víz három drámája is központi témája lesz: a kevés víz, a sok víz és a szennyezett víz.

Neked ajánljuk
Özönvíz és szélvihar tombol Indiában Óriási árvíz tombol Dél-Olaszországban Saját hidat kaptak a gyíkok Indiában Az Európai Központi Banknál is érik a zöldfordulat, de ennek nem mindenki örül A világon elsőként engedélyezték mesterséges csirkehús értékesítését Szingapúrban
Tovább a forrásra: budapestwatersummit.hu
Vissza
Hírfolyam