2021. május 10., Ármin, Pálma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vártnál hetven évvel korábban kezdett el olvadni a kanadai permafroszt

Az előrejelzésekhez képest 70 évvel korábban kezdett felolvadni Kanada északi-sarkköri vidékének permafrosztja, vagyis az állandóan fagyott talaja. A jelenség a tudósokat is megdöbbentette. 

A fairbanksi Alaszkai Egyetem kutatói expedíciójukon fedezték fel, hogy a szokatlanul forró nyár milyen gyorsan megpuhította a föld alatti gigászi jégtömbök felső rétegeit, amelyek évezredeken át fagyottak voltak.

„Ez azt jelzi, hogy a klíma melegebb ma, mint az elmúlt ötezer évben bármikor”

– mondta Vladimir E. Romanovsky, az egyetem geofizikai tanszékének professzora. 

A tanulmány azokon az adatokon alapult, amelyeket Romanovsky és kollégái 2016-ban a területen tett utolsó expedíciójuk óta elemeznek. A kutatócsoport repülővel szállt a településektől távoli vidékek fölé, meglátogatták a hidegháború korának egy elhagyott radarállomását is, mely több mint 300 kilométerre található a legközelebbi falutól.

Elmondták, hogy a táj felismerhetetlenül megváltozott, mióta – nagyjából egy évtizeddel korábban – először találkoztak vele. A talajon dombocskák láthatók, köztük kis tavak, úgynevezett termokarsztok, melyek a permafroszt olvadásakor a felszín beroskadásával keletkeztek, a hajdan ritkás növényzet az állandó széltől védett helyeken burjánzásnak indult.

„Nagyon valószínű, hogy a jelenség sokkal nagyobb területen uralkodott el, ez lesz a következő, amit kutatni fogunk” – mondta Louise Farquharson, a tanulmány másik szerzője.

A tudósokat azért aggasztja a permafroszt stabilitása, mert

a gyors olvadás nagy mennyiségű üvegházhatású gázt bocsáthat ki, mely tovább gyorsítja a globális felmelegedést.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) modelljei alapján még ha a 2015-ös párizsi klímaegyezményben foglaltak szerint csökkentenék is az üvegházhatású gázok kibocsátását, a világ akkor is távol lenne attól, hogy a globális felmelegedés ilyen öngerjesztő folyamatai által elszabadított hőmérséklet-emelkedést meg tudná fékezni.

Neked ajánljuk
Jégmező: az eddig becsültnél egy méterrel nagyobb tengerszint-emelkedésre is számíthatunk Milyen hatással van az elektrifikáció a futárcégekre? Extrém szélsebességű viharokat okoz a klímaváltozás Magyarországon Hidrogénerőmű a kert végében? – Nincs messze a megoldás Falusi fortély – Tavaszi vetés (videó)
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam