2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Emberek milliárdjai élnek tiszta ivóvíz és mellékhelyiség nélkül

Világszerte több mint kétmilliárd ember nem jut hozzá tiszta ivóvízhez, és mintegy négymilliárd ember nem rendelkezik megfelelő mellékhelyiséggel – jelentette be a szomorú tényt Genfben az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF és az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

„A vízhez való hozzáférés nem elegendő. A szegény és vidéki területeken élő gyerekeket és családokat az a veszély fenyegeti, hogy elhanyagolják őket. A kormányoknak pénzt kell invesztálniuk ezekbe a területekbe, hogy megszűnhessenek a gazdasági és földrajzi szakadékok” – jelentette ki Kelly Ann Naylor, az UNICEF munkatársa.

A szervezetek biztos ellátottság alatt a nem szennyezett és mindenkor a lakóhelyen közvetlenül elérhető ivóvizet és az ürüléket folyamatosan eltávolító mellékhelyiségeket értik. Ezt megkülönböztetik a minimális ellátottságtól, amely esetében védett vízforrás áll rendelkezésre a lakóhelytől legfeljebb 30 perces gyalogútra, a víz azonban nem tiszta teljes bizonyossággal. Minimális ellátottságnál bár vannak mellékhelyiségek, amelyeket nem kell más családokkal megosztani, az ürülék eltávolítása nem megoldott.

„Ha az országok nem tesznek nagyobb erőfeszítéseket, olyan betegségekkel kell továbbra is együtt élnünk, amelyeket már régóta csak a történelemkönyvekből kellene ismernünk”

– figyelmeztet Maria Neira, a WHO munkatársa. Ilyen betegségek a tífusz, a hepatitis A, a kolera és más hasmenéses betegségek, mint a férgesség vagy a bakteriális szemgyulladás.

Emberek milliárdjai élnek úgy, hogy nem férnek hozzá tiszta, iható ivóvízhez Fotó: Wikimedia

Az ENSZ szerint

naponta csaknem ezer öt év alatti gyerek hal meg olyan betegségben, amelyet szennyezett ivóvíz, nem megfelelő WC vagy hiányos higiénia okozott.

A szervezet egyik célja, hogy 2030-ra a Föld teljes lakossága számára rendelkezésre álljon tiszta és megfizethető ivóvíz, valamint megfelelő mellékhelyiségek.

Naponta csaknem ezer gyermek hal meg a tiszta víz hiánya miatt Fotó: Pixabay

Az ezredforduló óta a minimális ellátottság területén mutatkozott fejlődés. Ma már 1,8 milliárddal több ember jut hozzá kevesebb mint 30 perc alatt vízhez, mint 20 éve.

Rémisztő, hogy még mindig 785 millió embernek kell lemondania az ivóvíz területén a minimális ellátottságról is, a mellékhelyiségek tekintetében kétmilliárd embernek.

Neked ajánljuk
Június 8. – A világnap alkalmából térképen a Föld óceánjai Hetven éve nem volt ilyen alacsony a Pó vízszintje Sokkal szigorúbb klímavédelmi politikára lenne szükség Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam