2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kiderült, miért melegszik az óceán vize

Fontos küldetésen van túl a Boaty McBoatface önvezető tengeralattjáró, amelyet a Déli-sarkvidék közelében állítottak szolgálatba 2017-ben. A szerkezet az óceán mélyéről készített 3D-s térképet, amely az áramlatokról adott igen hasznos információt.

A mérések szerint az óceán középső rétegében található melegebb víz a turbulens áramlás miatt összekeveredik a mélyben található hideg vízzel – a szakemberek a változó széljárással hozták összefüggésbe a különböző hőmérsékletű vizek összekeveredését.

A legfőbb probléma, hogy az utóbbi évtizedekben egyre erősödött a széljárás a Déli-óceán felett,

amit a kutatók a sarkkör felett található ózonlyuknak, valamint az üvegházhatású gázok egyre magasabb légköri koncentrációjának tudnak be.

Az eredmény segítségével finomítani lehet az éghajlati rendszert leíró modelleket. Alberto Naveira Garabato, a Southamptoni Egyetem kutatója szerint mindez azt is segíthet megérteni, milyen szerepet játszanak a tengeráramlatok az óceánok vizének melegedésére, ezzel együtt pedig a jégolvadásra és a tengerszint emelkedésére.

A tengeralattjáró még 2017-ben gyűjtötte be az adatokat az úgynevezett Orkney-átjáróban. A helyszín fontos pont az éghajlati rendszerben, amely a felgyülemlett hőenergiát segít elosztani. A Boaty három napot töltött a mélyben, ezalatt pedig megmérte a víz hőmérsékletét, sótartalmát és a turbulenciákat is. A szerkezetnek 4000 méter mélyre is sikerült lemerülnie.

Neked ajánljuk
A Nagy-sóstó kiszáradása mérgezővé teheti Salt Lake City levegőjét Munka nélkül maradnak az osztrák glaciológusok? Jóval zöldebb az Alpok, mint korábban Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam