2022. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi lesz veled, Afrika?

A kutatók szerint a klímaváltozás a korábbiaknál jóval súlyosabb aszályokat eredményezhet: Afrikában pusztító szárazságra és hatalmas árvizekre kell számítani a következő nyolcvan évben. 

A legfrissebb eredmények azt mutatják, hogy a következő nyolcvan évben pusztító árvizek és kegyetlen aszályok várhatók Afrikában; ez pedig jelentősen károsíthatja a növény- és élelmiszer-termelést is.

Lényegében arra jutottunk, hogy Afrika szélsőséges eseményeknek lesz tanúja, amelyek mindkét oldala igen súlyos következményekkel jár” – mondta Elizabeth Kendon, az exeteri Met Office Hadley Központjának kutatója, hozzátéve, hogy 

a viharok és árvizek helyzete súlyosbodik, de a nagyon száraz időszakok is egyre komolyabban befolyásolják a termést.

Mindezért a kutatók a fosszilis tüzelőanyagokat teszik felelőssé, amelyek miatt jelentősen megnőtt a légkörben a szén-dioxid koncentrációja, miközben a hőmérséklet drasztikusan és veszélyesen emelkedik.

A szárazság miatt az élelmiszer-biztonság is veszélybe kerül Fotó: Pexeles

A tanulmány szerint az érintett régióknak számos országában, köztük Nigerben, Nigériában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban, várhatóan jelentős népességnövekedés várható, és emiatt különösen érzékeny lesz majd a súlyos áradásokkal szemben.

A csapadékspektrum másik végén a vizsgálat kimutatta, hogy az esetek többségében a szárazság legalább tíz napig tart majd a régió legjelentősebb részének közepén. 

Pusztító aszályok és hatalmas áradások várnak a térségre Fotó: Wikipedia

„A korábbiaknál sokkal finomabb részletességgel tudjuk modellezni a jövőbeli eseményeket. Eddig úgy gondoltuk, hogy csupán harmincévente következhetnek be intenzív esőzések a régióban, ám a legújabb kutatások arra engednek következtetni, hogy ez most már három-négy évente be fog következni” – magyarázta Kendon. 

A megjósolt eseményeket jól példázza az a két héttel ezelőtti eset, amikor az ugandai Kampala déli részén óriási mennyiségű csapadék esett, amely nyolc ember halálát okozta. A tavalyi, kenyai árvizek miatt is legalább tizenöten vesztették életüket, és több ezren váltak otthonná.

Neked ajánljuk
Hatodik éve dől meg a melegrekord a világ óceánjaiban Szilánkokra törhet a Thwaites, a végítélet napi gleccser Még 83 elefánt elejtését engedélyezik Botswanában Hamarosan új jegytípusok érkeznek a BKK mobiljegy-applikációjába A tervező, aki szőttesekkel mesél az erdőről
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam