2019. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi lesz veled, Afrika?

A kutatók szerint a klímaváltozás a korábbiaknál jóval súlyosabb aszályokat eredményezhet: Afrikában pusztító szárazságra és hatalmas árvizekre kell számítani a következő nyolcvan évben. 

A legfrissebb eredmények azt mutatják, hogy a következő nyolcvan évben pusztító árvizek és kegyetlen aszályok várhatók Afrikában; ez pedig jelentősen károsíthatja a növény- és élelmiszer-termelést is.

Lényegében arra jutottunk, hogy Afrika szélsőséges eseményeknek lesz tanúja, amelyek mindkét oldala igen súlyos következményekkel jár” – mondta Elizabeth Kendon, az exeteri Met Office Hadley Központjának kutatója, hozzátéve, hogy 

a viharok és árvizek helyzete súlyosbodik, de a nagyon száraz időszakok is egyre komolyabban befolyásolják a termést.

Mindezért a kutatók a fosszilis tüzelőanyagokat teszik felelőssé, amelyek miatt jelentősen megnőtt a légkörben a szén-dioxid koncentrációja, miközben a hőmérséklet drasztikusan és veszélyesen emelkedik.

A szárazság miatt az élelmiszer-biztonság is veszélybe kerül Fotó: Pexeles

A tanulmány szerint az érintett régióknak számos országában, köztük Nigerben, Nigériában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban, várhatóan jelentős népességnövekedés várható, és emiatt különösen érzékeny lesz majd a súlyos áradásokkal szemben.

A csapadékspektrum másik végén a vizsgálat kimutatta, hogy az esetek többségében a szárazság legalább tíz napig tart majd a régió legjelentősebb részének közepén. 

Pusztító aszályok és hatalmas áradások várnak a térségre Fotó: Wikipedia

„A korábbiaknál sokkal finomabb részletességgel tudjuk modellezni a jövőbeli eseményeket. Eddig úgy gondoltuk, hogy csupán harmincévente következhetnek be intenzív esőzések a régióban, ám a legújabb kutatások arra engednek következtetni, hogy ez most már három-négy évente be fog következni” – magyarázta Kendon. 

A megjósolt eseményeket jól példázza az a két héttel ezelőtti eset, amikor az ugandai Kampala déli részén óriási mennyiségű csapadék esett, amely nyolc ember halálát okozta. A tavalyi, kenyai árvizek miatt is legalább tizenöten vesztették életüket, és több ezren váltak otthonná.

Neked ajánljuk
Fontos részlet derült ki az ősi óceánokról Tőzsdére kellene vinni az ivóvizet? Egy afrikai művész igazán égbetörő népszerűségre tehet szert A klímaváltozás már az amerikaiak szerint is probléma Kipusztulás fenyegeti a magyar tölgyerdőket
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam