2020. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Óriási halálzóna a Mexikói-öbölben

Nem új keletű jelenség a halálzónák kialakulása a térségben, 2019-ben azonban a vártnál sokkal nagyobb területet követel magának ez az oxigénhiányos, az élet bármely formájára alkalmatlan régió – valószínűleg emberi tevékenység miatt. 

A Mississippi és az Atlanti-óceán találkozásánál fekvő Mexikói-öbölben idén megdöbbentő méretű, 3360 négyzet-kilométeres halálzónára bukkantak a kutatók. A Luxemburg teljes területénél is hatalmasabb zóna a második legnagyobb a régióban, amit valaha is megfigyeltek a tengerbiológusok. 

Naplemente a Mexikói-öböl felett Fotó: shutterstock.com

Az oxigénhiányos állapot ugyan természetes folyamatok hatására is létrejöhet a vizekben, az elmúlt évtizedekben az emberi tevékenység súlyosbította a helyzetet. A Mexikói-öbölben zajló jelenség okát a Mississippi folyóban kell keresni, amely az ország leghosszabb folyójaként csaknem teljesen átszeli az Amerikai Egyesült Államok területét észak–déli irányban, tíz állam területét is érintve.

A Mississippi folyó útja során rengeteg szennyeződést gyűjt magába Fotó: shutterstock.com

Útja során a folyó rengeteg mezőgazdasági szennyeződést gyűjt magába, amelyek közül a foszfor és a nitrogén különösen veszélyes a tengeri élővilágra: pusztító hatású elalgásodáshoz, oxigénhiányos állapothoz vezet. 

Neked ajánljuk
Vízhiány van, de 96 millió liter víz kibányászására kapott engedélyt egy kínai cég Sör van, víz nincs: súlyos szárazság pusztít egy ausztrál kisvárosban Mad Max Ausztráliában: víz kell a tolvajbandáknak Soha nem volt még ennyi szén-dioxid a légkörben Akár túl is szárnyalhatjuk a kitűzött klímacélt
Tovább a forrásra: budapestwatersummit.hu
Vissza
Hírfolyam