2020. október 1., Malvin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kiváló állapotban van a Duna (egyelőre)

Komplex, minden részletre kiterjedő, egyéves vizsgálat indult a Dunán – a szakértők a hagyományos szennyezések mellett az új típusúakat is elemzik. Egyelőre kiváló állapotban van a folyó, ám ahhoz, hogy ez harminc-negyven év múlva is így legyen, sokat kell tenni.

„Tudtommal mi vagyunk az elsők, akik egy esztendős idősávban és ilyen fokú komplexitásban vizsgálják a Dunát, annak tisztaságát, a belőle kinyert ivóvizet, a parti szűrésű kutakat, a csővezetékek hálózatát egészen a csapokig ”– mondta a magyarhirlap.hu-nak Engloner Attila. Az MTA Ökológiai Kutatóközpont Duna-kutató Intézet korábbi igazgatója a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Nemzeti Kiválósági Programja keretében egy konzorcium vezetőjeként vesz részt a munkában.

A szakember kiemelte, hogy a folyóból kiváló minőségű ivóvizet lehet kinyerni, amely több millió embert lát el.

„Ám ahhoz, hogy ez a helyzet három-négy évtized múlva is így legyen, még sokat kell kutatnunk és tennünk”

– tette hozzá Engloner Attila.

Fontos vizsgálat indul a Duna vízminőségéről Fotó: Pixabay

A projektben az MTA mellett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Fővárosi Vízművek vesz részt. A kutatás során a szakemberek naponta több helyről gyűjtenek vízmintákat, melyeket aztán a laboratóriumba szállítanak. A vizsgált szakasz Suránytól Ráckevéig nyúlik.

Az egy évig tartó anyaggyűjtés egyik nem csekély hozadéka, hogy a munka többféle vízállásnál és időjárási helyzetben zajlik, így sokrétű hidrológiai, kémiai, ökológiai, hidraulikai, mikrobiológiai információ segíti a szakembereket abban, hogy a klímaváltozás hatásainak modellezésekor az eddigieknél pontosabb jövőképet rajzolhassanak fel.

Mint kiderült, az új típusú szennyeződéseket is vizsgálják, amelyek közül a legismertebbek talán a gyógyszermaradványok, valamint azok bomlástermékei. 

A csőhálózat is a vizsgálatok része, és ezzel lényegében pontos információkhoz juthatnak arról, milyen veszélyeket hordozhatnak az elöregedett vezetékek.

A Dunáról átfogó képet csak a méréssorozat 2020 tavaszi lezárása, és a teljes adattömeg átvizsgálása után lehet várni.

Neked ajánljuk
Csatornahasználati illemtan Pusztító viharok, súlyos áradások: gátat kell szabni a károsanyag-kibocsátásnak Újabb találmány a vízhiány ellen Amikor a grafikonok megszólalnak Rovarokat riasztó növényi illatok
Tovább a forrásra: magyarhirlap.hu
Vissza
Hírfolyam