2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímaváltozás: Alaszkában is baj van

A klímaváltozás egyre rémisztőbb módon üzen: baj van. Alaszka északi részének tengerjege például már idén tavasszal, a szokásosnál hamarabb tűnt el. Ez hatással van a vadállatokra és a halakra is. A korai olvadást az óceánok különösen meleg vize okozta.

Rick Thoman, a fairbanksi Alaszkai Egyetem klimatológusa azt írta a közösségi médiában, hogy a Bering-tenger északi része és a Csukcs-tenger déli része megfőtt.

A víz felszíni hőmérséklete a múlt héten 5 Celsius-fokkal lépte túl az 1981-2010 közötti átlagot, elérve a 15 Celsius-fokot.

Ennek hatása van a klímára, a táplálékhálózatra, a közösségekre és a kereskedelemre – figyelmeztetett a szakértő.

A meleg a szokásos menetrendet hetekkel megelőzve érkezett, amely a klímaváltozás okozta visszacsatolási spirál része: az óceánok emelkedő hőmérséklete miatt kevesebb a tengerjég, emiatt melegebbek az óceánok.

Alaszkát is utolérte a klímaváltozás Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

„A vizek melegebbek, mint tavaly ilyenkor, pedig akkor extrém meleg év volt” –hangsúlyozta Thoman.

Lisa Sheffield Guy, az Egyesült Államok északi-sarkvidéki kutatókonzorciumának tagja, tengeri madarakkal foglalkozó biológus a St. Lawrence-szigeten tanulmányozta az állatokat. Mint mondta, aggódik, hogy a meleg miatt a madarak nehezebben találják meg apró tengeri táplálékukat. 

A melegedés azzal egyidőben történt, hogy nagy számú elpusztult fókát találtak Alaszka nyugati és északi partjainál – fejtette ki Thoman. Szintén nagy számú szürke bálna (Eschrichtius robustus) pusztult el Alaszka déli partjainál, ahol a felszíni hőmérséklet szokatlanul magas. 

Neked ajánljuk
Hatodik éve dől meg a melegrekord a világ óceánjaiban Rossz hír azoknak, akik fehér karácsonyról álmodnak Kietlen jégmezők felett csörgedező drámai hangok Ha drámai kérdésekről van szó, a színház eszközei segíthetik a megértést Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam