2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi a helyzet a Rábával?

Az ezredforduló körül a Rába habzása komoly problémát jelentett Szentgotthárd térségében, ezért az osztrák és a magyar szakemberek közös akcióprogramot indítottak. A projekt folytatódik: most kiderülhet, hogy az évek során milyen változások történtek a folyóval. 

A vízminőség javítását szolgáló lépések közé tartozott például a Lapincs Rábát is szennyező sóterhelésének csökkentése, ennek érdekében a fürstenfeldi geotermikus erőmű bezárása, és az is, hogy a Boxmark jennersdorfi, feldbachi, majd később wollsdorfi bőrgyárában korszerű víztisztító berendezéseket szereltek fel.

A mostani közös munka célja annak megállapítása, hogy milyen hatással voltak az elmúlt évek beavatkozásai a Rába folyóra és annak vízgyűjtőjére.

A projekt területe a Rába egészét felöleli Arzbergtől Győrig, valamint kiterjed a Rába jelentős mellékvízfolyásaira, a Lapincs, Pinka, Sorok, Perint, Répce patakok és a Marcal folyó torkolati szakaszaira is.

A Rába Szentgotthárdnál Fotó: Wikipedia

A szakemberek szerint,

a vizsgálat egyrészt átfogó képet ad a folyót érő jelenlegi terhelésekről, másrészt eredményei alapján újabb, a vízminőség javítását, az ökológiai egyensúly fenntartását szolgáló intézkedésekre vonatkozó javaslatok fogalmazódhatnak meg,

amelyeket beépíthetnek a már elfogadott vízgyűjtő-gazdálkodási tervekbe.

A tervek szerint a magyar és az osztrák szakemberek 51 mintavételi ponton egyszerre vesznek majd mintát, az ezekből nyert fizikai, kémiai és biológiai adatokat laboratóriumokban elemzik, a kapott eredményeket pedig a további javaslataikkal együtt a projekt kétnyelvű záródokumentumában összegzik.

Neked ajánljuk
Nyakunkon a strandszezon – Itt a nagy nyári „tedd, ne tedd” lista a rendőrségtől A víz miatt alakult ki tartós konfliktus Egyiptom, Szudán és Etiópia között Meccs a természettel – avagy 13 hős története! (dokumentumfilm) Környezetvédelmi megfontolásokból betiltják a nagy teljesítményű számítógépek árusítását több amerikai államban Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam