2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kincs, ami nincs?

Magyarország ugyan vízben gazdag, ám a készletek 94 százaléka átfolyik az országon, csupán 6 százalékával rendelkezhetnénk szabadon – mondta az InfoRádiónak Szlávik Lajos, a Magyar Hidrológiai Társaság elnöke.

A napokban 37. országos vándorgyűlését tartó Magyar Hidrológiai Társaság nemcsak a vízzel foglalkozó mérnökök, hanem valamennyi vizes szakember egyesülete – a tagok most fontos szakmai kérdéseket vitathattak meg egymással. 

„Összesen 190 dolgozattal jelentkeztek a kollégák, a spektrum rendkívül széles: területi vízgazdálkodás, árvízvédelem, folyószabályozás, az uniós vízkeretirányelv érvényesülése, ugyanakkor a vízellátás, csatornázás, vízépítés, vízügyi beruházások, mikrobiológia, közgazdasági és vízjogi kérdések, vízügytörténet is szerepelt az egyes szekciók napirendjén”– sorolta az InfoRádióban Szlávik Lajos. Mint kiderült, az időjárási jelenségek vizes hatásait, a hosszabbra nyúló száraz és csapadékos időszakok problematikáját is napirenden tartották a szakértők.

Hazánk legnagyobb tározója a Tisza-tó Fotó: MTI/ Czeglédi Zsolt

Arról, hogy Magyarország a klímaváltozás közepette valóban jó helyzetben van víz terén, vegyes véleménye van a Magyar Hidrológiai Társaság elnökének: „Talán furcsa, de vízben gazdag és szegény is Magyarország. Előbbi a tekintetben, hogy a Duna, a Tisza és a Dráva, három tranzit vízfolyás igen jelentős vízkészletet szállít, de ezt visszatartani nem tudjuk, nem is kell.

Ha azt nézzük, hogy a hazánk területére lehulló csapadékkal hogyan gazdálkodunk, azt kell mondanunk, hogy vízben szegény Magyarország. A külföldről érkező vízkészlet a teljesnek 94 százaléka.”

A fennmaradó 6 százalék egyre kevesebb mennyiséget jelent, és sok a szélsőség is, amely a mostani időjárásból is látszik a csapadékos június után.

A szakember a megoldást a tárolókapacitások növelésében látja, mind mondta, minden 100 ezer köbméteres kapacitás segíthet, ez feladatot ró a társulásokra, önkormányzatokra, földtulajdonosokra. 

  • A teljes interjút itt lehet meghallhatni. 
Neked ajánljuk
Környezetbarát ultrabalaton: rekordsokan állnak rajthoz a tókerülő futóversenyen Fordulat a Sajó ügyében Nőtt az asztmás emberek száma 2000 és 2019 között (infografika) Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam