2020. október 1., Malvin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jobban kellene vigyáznunk a vízre

Nagyobb figyelmet kellene fordítani a digitális vízgazdálkodásra – hívta fel a figyelmet Szöllősi-Nagy András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi karának oktatója. A szakember az InfoRádiónak kiemelte: a klímaváltozás legalább 80 százaléka a vízzel kapcsolatos.

„A vízzel való gazdálkodás ma már a digitális világ része, mivel több számítógépes modell is rendelkezésre áll, amelyek a klímaváltozásnak a vízre gyakorolt hatását is előre tudják jelezni. A részrendszereket viszont még nem kapcsolták össze” – mondta  Szöllősi-Nagy András az InfoRádiónak adott interjújában. 

A korábban nemzetközi vízügyi szervezetekben is tevékenykedő professzor felhívta a figyelmet arra, hogy

a klímaváltozás legalább 80 százaléka a vízzel kapcsolatos. Felgyorsul például a víz körforgása.

„Ha ez megtörténik, akkor megnő a szélsőségek előfordulásának valószínűsége. Gyakoribb lesz az árvíz, és magasabb lesz, de több lesz az aszályosságnak kitett területek mértéke térben... a vízmennyiség ugyanannyi lesz, mint volt a holocén elején, 10 ezer évvel ezelőtt, csak éppen a vízforgás felgyorsulása következtében ezek a szélsőségek sűrűbben fognak előfordulni ”– hívta fel a figyelmet Szöllősi-Nagy András.

Óvatosabban kellene bánnunk a vízzel Fotó: Pexels

A szakember szerint nem valószínű, hogy az ivóvíz el fog fogyni, bár megfigyelhető ennek is a csökkenése. „Amíg 1975-ben az egy főre jutó vízkészlet – világátlagban – körülbelül 15 ezer köbméter/fő/év volt, ez mára lecsökkent 5 ezer köbméter/fő/évre”– tette hozzá.

  • A teljes interjút itt lehet meghallgatni. 
Neked ajánljuk
Gyorsuló ütemben nőnek a gleccsertavak Tőzsdei árucikké válik a víz A klímaváltozással kapcsolatos megbízható tájékoztatás érdekében lép a Facebook Már most mennyi minden viseli magán a változó klíma bélyegét! Tünékeny viaszszobrok késztetnek megállásra Floridában
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam