2020. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kelet-Németországot is vízhiány fenyegeti

A globális felmelegedés világszerte komoly problémákat okoz. A rekordhőség megtette a hatását Kelet-Németországban is: a folyókban annyira kevés a víz, hogy a szakértők már ivóvízhiánytól tartanak. 

A Kelet-Németország jelentős részét vízzel ellátó Elba és Odera vízállása már a hőség előtt is olyan alacsony volt, hogy kilátszottak a meder alján nyugvó szikladarabkák, és homokszigetek képződtek a folyókban.

Német mezőgazdászok arra panaszkodnak, hogy a már-már sivatagi szárazság miatt idén a gabonatermés mennyiségének drasztikus csökkenésére is számítani lehet. 

Németországban a tavalyi csapadékmennyiség nem érte el a szokásos éves hozam kétharmadát sem.

A Rajna völgye tavaly novemberben, Nyugat-Németországban: ezen a területen normális esetben átlagosan közel 2 méter mély a víz Fotó: Flickr

A szárazság az ország teljes területének 90 százalékát érintette: a több hónapig tartó csapadékmentes időszak következtében mintegy 8 ezer gazda igényelt különleges segélyt. 

Azonban a tavalyi szárazság óta eltelt tél és tavasz nem pótolta a természetes vizek hiányzó hozamát, így a múlt hónapban egész Európán végigsöprő és mindenhol rekordhőmérsékleteket produkáló rendkívüli hőhullám végképp kimerítheti a Kelet-Németországi folyók tartalékait. Olyannyira, hogy lassan már nemcsak a mezőgazdasági, hanem a lakossági vízellátás is veszélybe kerülhet. 

Neked ajánljuk
Sör van, víz nincs: súlyos szárazság pusztít egy ausztrál kisvárosban 2050-ig eltűnhet a Duna-delta és a román tengerparti üdülők egy része Jelentősen visszaesett Németország szén-dioxid-kibocsátása 2019-ben Lefolyótisztítás házi praktikákkal Davosban fújt riadót a német kancellár
Tovább a forrásra: quibit.hu
Vissza
Hírfolyam