2019. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Déli-sark tengeri jege is drámai mértékű zsugorodásnak indult

Míg az Északi-sark jégtakarója a klímaváltozás következtében jó ideje egyre csak zsugorodik, addig a déli-sarki megfigyelések a jégvidék enyhe növekedését mutatták, egészen 2014-ig...

A globális felmelegedés egyre rémisztőbb jeleit mutatja. Nemrég itt számoltunk be arról, hogy Alaszka északi részének tengerjege idén már tavasszal, a szokásosnál hamarabb tűnt el. Az elmúlt években ráadásul az Északi-sark jégtakarója mellett a Déli-sark tengeri jege is drámai mértékű zsugorodásnak indult:

egy frissen publikált tanulmány szerint 2014 óta annyit csökkent, amennyit az északi 34 év alatt. 

A jégtakaró olvadása olyannyira gyors ütemű, hogy az elmúlt 4 évben az azt megelőző 40 évnyi folyamatos bővülés teljesen lenullázódott. 

A kutatók a déli-sarki tengeri jég olvadásának okát további mérések hiányában nem tudják pontosan meghatározni, de az eredménnyel egy régi sejtésük igazolódott be: a klímaváltozás következtében a déli félteke is felzárkózik az északon zajló folyamatokhoz. 

Neked ajánljuk
A globális felmelegedés Svédország egykor legmagasabb hegyét sem kíméli Búcsút vettek az izlandi gleccsertől, amellyel a klímaváltozás végzett Közel 35 fokot mértek az északi sarkkörnél A 2019-es nemzetközi asztrofotó-pályázat kategóriagyőztes képei (képgaléria) A méhlepényig eljuthat a várandós nők által belélegzett szennyezett levegő
Tovább a forrásra: budapestwatersummit.hu
Vissza
Hírfolyam