2019. július 17., Elek, Endre
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Déli-sark tengeri jege is drámai mértékű zsugorodásnak indult

Míg az Északi-sark jégtakarója a klímaváltozás következtében jó ideje egyre csak zsugorodik, addig a déli-sarki megfigyelések a jégvidék enyhe növekedését mutatták, egészen 2014-ig...

A globális felmelegedés egyre rémisztőbb jeleit mutatja. Nemrég itt számoltunk be arról, hogy Alaszka északi részének tengerjege idén már tavasszal, a szokásosnál hamarabb tűnt el. Az elmúlt években ráadásul az Északi-sark jégtakarója mellett a Déli-sark tengeri jege is drámai mértékű zsugorodásnak indult:

egy frissen publikált tanulmány szerint 2014 óta annyit csökkent, amennyit az északi 34 év alatt. 

A jégtakaró olvadása olyannyira gyors ütemű, hogy az elmúlt 4 évben az azt megelőző 40 évnyi folyamatos bővülés teljesen lenullázódott. 

A kutatók a déli-sarki tengeri jég olvadásának okát további mérések hiányában nem tudják pontosan meghatározni, de az eredménnyel egy régi sejtésük igazolódott be: a klímaváltozás következtében a déli félteke is felzárkózik az északon zajló folyamatokhoz. 

Neked ajánljuk
Kémműholdak mutatják, hogy tűnnek el a Himalája gleccserei A vártnál hetven évvel korábban kezdett el olvadni a kanadai permafroszt 1500 kilométert gyalogolt délre az éhező jegesmedve, egy bányászvárosban kötött ki (videókkal) Egy méhkasba dugott kéz Fekete szörnyhalat fogtak a Balatonban
Tovább a forrásra: budapestwatersummit.hu
Vissza
Hírfolyam