2019. augusztus 21., Hajna, Sámuel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Napenergia-termelés és víztisztítás: miért ne lehetne egyszerre a kettőt?

Igen figyelemreméltó találmánnyal rukkoltak elő a  szaúd-arábiai Abdullah Király Tudományos és Műszaki Egyetemen: a szakemberek olyan rendszert fejlesztettek ki, amely a napelemekben keletkező hővel teszi fogyaszthatóvá a tengervizet.

A jelenleg létező víztisztító rendszerek rendkívül sok áramot fogyasztanak, így épp azok a közösségek nem rendelkeznek a hozzájuk való infrastruktúrával, amelyeknek egyébként gyakorlatilag nincs hozzáférésük megbízható ivóvízforrásokhoz.

A probléma több mint 780 millió embert érint. A napfarmokat általában jellemzően  száraz területekre szokták telepíteni, vagyis

az új találmány éppen ott üzemelhetne, ahol a legnagyobb szükség van rá.

Így működik

A rendszer egy vízszintes szilikon napelemből és alatta különböző funkciójú rétegekből áll. A napelemen keletkezett felesleges hő a közvetlenül a tábla alatt csordogáló tengervizet (vagy szennyezett vizet) felmelegíti, amely aztán egy porózus hidrofób membránon keresztül, a sót vagy a veszélyes elemeket hátrahagyva egy még lejjebbi csatornába párolog. A pára ezen a szinten immár tiszta vízzé sűrűsödik vissza, és már fogyasztásra kész állapotban folyik ki a szerkezetből. A kondenzáció során felszabaduló hő mindamellett nem szökik el, hanem a még lejjebbi szinten várakozó vízen megismétli a folyamatot.

Napenergia-termeléssel tisztítanák a vizet Fotó: Nature Communications

Az ötletgazdák szerint a rendszer sótalanítására is alkalmas, de a tengervíz nehézfémtartalmát a fogyasztásra biztonságos szint alá szintén le lehet szorítani vele.

Neked ajánljuk
A víztisztítás új dimenzióját hozhatja el a magyar és indiai kutatók találmánya A hőség a norvég gleccsereket sem kíméli Az ALTEO megszerezte az MNB Növekedési Kötvényprogramban való részvételhez szükséges minősítést Ultrafast fashion: amikor már a fast fashion sem elég gyors Szeptembertől támogatás a naperőművekre
Tovább a forrásra: storeinsider.hu
Vissza
Hírfolyam